KESK Eş Genel Başkanı Özgen Açıklaması

'Düşük maaş alan kamu emekçileri eylül, ortalama maaş alanlar temmuz, göreceli yüksek maaş alanlar ise nisan ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecektir. Bunun için temmuz ayında yapılacak yüzde 5 artışın, maaşlarındaki gerçek karşılığı yüzde 13 arasında kalacaktır'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Lami Özgen, 'Düşük maaş alan kamu emekçileri eylül, ortalama maaş alanlar temmuz, göreceli yüksek maaş alanlar ise nisan ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecektir. Bunun için temmuz ayında yapılacak yüzde 5 artışın, maaşlarındaki gerçek karşılığı yüzde 1-3 arasında kalacaktır.' dedi.

Özgen, KESK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, medyada, kamu emekçilerinin temmuz ayında '3. dönem toplu sözleşmeden' kaynaklı maaşların ne kadar artış yaşanacağına ilişkin haberler yer aldığını söyledi.

Haberlerde genel olarak kamu emekçilerinin mali durumunun 'tozpembe' gösterildiğini belirten Lami Özgen, '2014 yılındaki yüzde 8.17 oranındaki enflasyon karşısında yılı bir maaş kayıpla kapattığımızı görmeyen bu haberlere göre, sanırsınız ki ülkenin kamu emekçileri, emeklileri refah içinde yüzüyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Özgen, emeği ile geçinen tüm kesimlerin daha fazla yoksulluğa itildiğini ve sürecin tüm hızıyla sürdüğünü ileri sürerek, kamu emekçilerinin Temmuz 2016 maaşlarını sağlıklı değerlendirmek için, açlık ve yoksulluk sınırı, enflasyon ve gelir vergisi tutarlarını temel almanın gerekli olduğunu savundu.

AK Parti iktidarının, gelir vergisi oranlarını belirleyen brüt kazanç dilimlerini sürekli olarak düşük tutma politikasını ısrarla sürdürdüğünü iddia eden Lami Özgen, şunları kaydetti:

'Buna göre düşük maaş alan kamu emekçileri eylül, ortalama maaş alanlar temmuz, göreceli yüksek maaş alanlar ise nisan ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecektir. Bunun için temmuz ayında yapılacak yüzde 5 artışın, maaşlarındaki gerçek karşılığı yüzde 1-3 arasında kalacaktır. Düşük maaşlı kamu emekçileri birkaç ay geç de olsa gelir vergisi diliminin artmasından etkilenecektir. Buradan bir kez daha sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerine çağrıda bulunuyoruz, insanca yaşam ve insanca çalışma için sürdürdüğümüz mücadelemizin talepleri sadece KESK'in değil, tüm kamu emekçilerinin talebidir.'
Kaynak: AA