Karaca Mağarası Turistlerin Uğrak Yeri Oldu

Sarkıt ve dikit yoğunluğu ile tavan yüksekliği açısından dünyanın sayılı mağaralarından kabul edilen Gümüşhane'deki Karaca Mağarasını yılda 80 bin kişi ziyaret ediyor Gümüşhane Valisi Memiş: 'Karaca Mağarası bölgemizin çok önemli bir turizm merkezi olacak'.

MUHAMMET ÇELİK - Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan Karaca Mağarasını yılda 80 bin yerli ve yabancı turist geziyor.

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde yer alan mağara, her yıl 15 Nisan-15 Kasım tarihleri arasında binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğruyor.

Yöre halkı tarafından yıllardır bilinmesine rağmen 1983-1990 yılları arasında yapılan bilimsel çalışmalarla tescillenen ve 1996'da ziyarete açılan Karaca Mağarası'nı bu yıl bayram tatilini de içine alan süreçte 30 bin kişi ziyaret etti.

Sarkıt ve dikit yoğunluğu ile tavan yüksekliği açısından dünyanın sayılı mağaraları arasında yer alan Karaca Mağarası, beyaz renkte sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri, perde damla taşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları ile ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaca Mağarası'nın çok önemli bir turizm varlığı olduğunu belirtti.

Mağaranın bir doğa harikası olduğunu ifade eden Memiş, burasıyla ilgili pek çok hizmet yapıldığını aktardı.

Memiş, bu sene Yeliş Yol Projesi ile mağaranın yolunun standardını yükselteceklerini vurgulayarak, 'Çok güzel bir çalışma yapacağız. Tur otobüslerinin rahatlıkla mağaraya ulaşmasını sağlayacağız. Yaklaşık 1 milyon liralık iyileştirme çalışmalarımız var.' dedi.

Gelen misafirleri iyi şartlarda ağırlamak için mağaranın dış bölgesinde yürüyüş yolları yapıldığını ifade eden anlatan Memiş, “Karaca bölgemizin çok önemli bir turizm merkezi olacak. Mağarayı 2015 yılında yaklaşık 80 bin kişi ziyaret etti. 2016 yılında da aynı şekilde de ziyaretler yoğun bir şekilde devam ediyor. Ramazan Bayramı'nda 10 bine yakın ziyaretçi ile bizi hakikaten heyecanlandıran bir rakama ulaştık.' değerlendirmesinde bulundu.

Hedeflerinin Gümüşhane’nin turizm varlıklarını ve Karaca Mağarası'nı Karadeniz Bölgesi'nin çok önemli bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu söyleyen Memiş, 'Çalışmalarımız devam etmekte. Ziyarete gelen konuklarımızı çok güzel bir şekilde ağırlamak istiyoruz. Buna yönelik olarak o bölgede ki vatandaşlarımızın özel çalışmaları var.' diye konuştu.

Vali Memiş, 2016 yılında 30 bin yerli ve yabancı turistin mağarayı ziyaret ettiğini belirterek, 'Ben bu vesileyle benden önceki görev yapan valilerimize, milletvekillerimize, il genel meclis üyelerine, özel idare çalışanlarına ve Gümüşhane halkına teşekkür ediyorum. Bütün bölge halkını ve bütün Türkiye’de yerli ve yabancı turistleri Karaca Mağarasına davet ediyorum.” sözlerine yer verdi.

Mağarayı görmek için Bursa’dan gelen Nagihan Bal, sarkıt ve dikitlerinin müthiş olduğunu ifade ederek, herkesi burayı ziyaret etmeye çağırdı.

Çorum'dan gelen Nihat Örs'de Karaca Mağarası'nın ismini çok duyduğunu belirterek, 'Arkadaşlarım çok tavsiye etti. Geldiğimize değdi. Gelmeye değer bir yer. Gördüğünüzde hayran kalıyorsunuz.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA