Canikli AA Editör Masası'na Konuk Oldu (2) Açıklaması

'(Ekonomik Müjdeler Paketi) Sayın Başbakanımızın açıkladığı bu pakette temel amaç yatırımı, istihdamı artırmak, hızlandırmak, kolaylaştırmak' 'Son 14 yılda 8,5 milyonun üzerinde yeni iş imkanı oluşturuldu. İnanın hiçbir ülke böyle bir performans gösterememiştir. Bir numarayız dünyada bu konuda''Şirket kuruluşundan itibaren yapılan tüm sözleşmelerde, her işlemlerde mutlaka bir harç ve damga vergisi vardır. Şimdi bunların hemen hemen tamamı bu paketle kaldırılıyor. Bu da yıllık olarak 700750 milyon liralık bir kaynağın sadece bu fasılda yatırımcıya üreticiye, şirkete aktarılması anlamına geliyor'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomik Müjdeler Paketi'ne ilişkin, 'Sayın Başbakanımızın açıkladığı bu pakette de temel amaç yatırımı, istihdamı artırmak, hızlandırmak, kolaylaştırmak.' dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Canikli, terör olayları hızlandıktan sonra bölgede çok ciddi ekonomik kayıplar ortaya çıktığının altını çizerek, 'Çatışmaların olduğu, güvenlik problemi yaşandığı bir bölgeye elbette yatırımcı gelmez, sermaye kaçar. Sermayenin ilk aradığı olmazsa olmaz unsurlardan birisi güvenlik. İstikrar ve güvenlik vazgeçilmez temel unsurlardır.' diye konuştu.

Terör nedeniyle ekonomik kayıpların sadece Doğu ve Güneydoğu bölgelerini etkilemediğini, Türkiye'nin bütün bölgelerine yansıdığını dile getiren Canikli, 'Türkiye bu mücadeleyi yaparken biraz abartılarak özellikle bazı uluslararası basın yayın organları tarafından dünyaya servis edildi. Yatırımcılar böyle bir ortamın yaşandığı bir ülkeye gelme noktasında tereddüt yaşamış olabilirler, bu da sermaye açısından gayet doğaldır.' ifadelerini kullandı.

Canikli, Türkiye'nin etrafının karışık olduğunu, Suriye'de istikrarsızlık yaşandığını, Rusya ile sorunlar bulunduğuna işaret ederek, buna rağmen hiçbir makroekonomik göstergede bozulma meydana gelmediğini bildirdi. 'Bu sıkıntılar yaşanmamış olsaydı Türkiye şu anda adeta kanatlanmış olacaktı' diyen Canikli, bu engellere, kanayan yaralara, ihracatın azalmasına rağmen yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamının herkesi şaşırttığını belirtti.

Son 14 yılda 8,5 milyonun üzerinde yeni iş imkanı oluşturulduğunun altını çizen Canikli, 'İnanın hiçbir ülke böyle bir performans gösterememiştir. Bir numarayız dünyada bu konuda.' şeklinde konuştu.

- Yatırımcılara 700-750 milyon liralık kaynak

Ekonomik Müjdeler Paketi kapsamında ne tür düzenlemeler yapılacağına ilişkin açıklamalarda bulunan Canikli, sürekli yeni projelerin, yeni araçların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Canikli, ekonomide temel hedefin büyüme olduğuna dikkati çekerek, 'Hedefimiz üretim, üretim, üretim' dedi.

Türkiye'de teknoloji yoğun üretimin artırılmasının önemine değinen Canikli, ekonominin şu anda bir orta gelir tuzağına takılıp kaldığını, bunu aşmak için kuvvetli bir hamle yapılması gerektiğini bildirdi.

Canikli, alınan tedbirlerin, atılan adımların ötesinde çok daha radikal, büyük hacimli, sonuç alıcı bir hamle yapılması gerektiğini belirterek, 'Özellikle teknoloji yoğun ürünler üzerinde... Onun da motoru savunma sanayi ürünleri olacaktır. Sayın Başbakanımızın açıkladığı bu pakette de temel amaç yatırımı, istihdamı artırmak, hızlandırmak, kolaylaştırmak.' diye konuştu.

Yatırım aşamasındaki maliyetlerin bir kısmını azaltmak için bir tedbirler açıkladıklarını dile getiren Canikli, bunun, özellikle harç ve damga vergilerinin ciddi oranda kaldırılmasıyla sağlanacağını ifade etti. Canikli, 'Şirket kuruluşundan itibaren yapılan tüm sözleşmelerde, her işlemlerde mutlaka bir harç ve damga vergisi vardır. Şimdi bunların hemen hemen tamamı bu paketle kaldırılıyor. Bunun da yıllık olarak 700-750 milyon liralık bir kaynağın sadece bu fasılda yatırımcıya, üreticiye, şirkete aktarılması anlamına geliyor. Devlet yaklaşık 700 milyon liralık bir kaynağı doğrudan bu alana bırakıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Türkiye'ye yeni bir teşvik modeli getiriyoruz'

Bürokratik anlamda da yatırımcıların yükünü hafifleteceklerini dile getiren Canikli, 'Türkiye'ye yeni bir teşvik modeli getiriyoruz.' dedi. Canikli, teşvik sisteminin öteden beri yoğun bir şekilde kullanıldığının altını çizerek, şimdi bir adım daha ötesine geçeceklerini, teşvik mekanizmasının teknoloji yoğun yatırımlar için talepler doğrultusunda uygulanabilir noktaya getireceklerini söyledi.

Esnek bir teşvik modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, geçen yıl önemli uluslararası bir otomobil firmasının daha büyük teşvik araçlarını sunan başka bir ülkeye gittiğini anlattı. Canikli, bu esnekliği sağlayacak modeller getirme çalışmalarının sürdüğüne dikkati çekerek, 'Yabancı yatırımcının nitelikli işgücü olarak kendisinin faaliyetlerinde olmazsa olmaz olarak gördüğü alanı da onların istediği hale getiriyoruz. Turkuaz kart olarak bilinen kanun teklifini Meclis'e gönderdik. Uluslararası işgücü ile ilgili düzenlemeler yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Amacımız yön arayan paraya liman olabilmek'

Yabancı yatırımcının, geldiği ülkeden çıkmak istediğinde bu ülkeden parasını çıkaramama veya başka birtakım engeller varsa o ülkeye girmeyeceğine dikkati çeken Canikli, şunları kaydetti:

'Varlık Barışı olarak nitelendirilen düzenleme Meclis'te şu anda görüşülüyor. Onu yapmaya çalışıyoruz. Dünyada halen hem yatırım hem de park etmek amacıyla yön arayan çok büyük bir sermaye var. 100 milyarlarca dolardan bahsediyoruz, ilk başta Körfez sermayesi olmak üzere. En çok mağdur olan da Körfez sermayesi oldu. Bazı gelişmiş ülkelerde yaptıkları yatırımlarına el konuldu. Şu anda kamu ile paylaşmıyorlar. Sayın Başbakanımızın 'Turkuaz halı sereceğiz' dediği hadise bu. Aradığımız bir şart var. Temiz para olacak, kara para olmayacak. Kara parayı kesinlikle Türkiye'ye sokmayacağız. Kara paraya kapalıyız. Temiz parayı Türkiye'ye çekmemiz gerekiyor.'

Canikli, 'Amacımız özellikle uluslararası bankacılık sektöründen yön arayan paraya liman olabilmek' dedi.

(Sürecek)
Kaynak: AA