Büyükşehir 27 Milyon Lira Daha Borçlanacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye, trafiği rahatlatacak yol, köprü, altyapı çalışmaları ile kamulaştırma, araç alımı ve işçi tazminatı ödemeleri için 27 milyon lira borçlanma yetkisi verildi.

Büyükşehir 27 Milyon Lira Daha Borçlanacak
Büyükşehir Belediyesi’nin temmuz ayı dördüncü bileşimi bugün Hüseyin Sözlü’nün başkanlığında yapıldı.

Gündem maddelerinden bir tanesinde, trafiği rahatlatmak amacıyla yol, köprü, altyapı yapımında kullanmak üzere mıcır, her türlü malzeme alımlarında, yapı işlerinde ve diğer yatırım harcamalarının finansmanı için, kamulaştırma ve araç alımı, işçi tazminat ödemelerinde, cari harcamalar ve diğer harcamalarda kullanmak üzere 27 milyon lira tutarında borçlanma için Başkan Sözlü’ye yetki verilmesi görüşüldü.

AK Parti Grup Sözcüsü Ozan Gülaçtı, belediyenin sık sık borçlandığını öne sürerek itiraz etti. Kamulaştırma, yol yapımı, araç alımı gibi sebeplerle belediyenin yakın zamanda 100 milyon lira borçlandığını hatırlatan Gülaçtı, “Biz bugüne kadar toplam kamulaştırma işlemleri için yaklaşık 80 milyon lira rakam vermişiz. Öngörülen rakam 30 milyon civarında. Bugüne kadar aktarmışız zaten. Ama aktardığımız rakam demek ki kamulaştırma için kullanılmamış, başka yerler için kullanılmış. 27 milyonluk borçlanmanın hiç gereği olmadığını, ileride yapılacak hizmetlerin önünü tıkayacağını düşündüğümüzden kabul etmiyoruz” diye konuştu.

"Denetime açarım"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise borçlandıkları rakamların kenti batıracak bir rakam olmadığını ve yüksek bir limitte bulunmadığını savundu. Borç alınan paraların nerelere harcandığı konusunda denetimler yapılabileceğini anlatan Başkan Sözlü, “Bizim Saimbeyli’de bir köyde 1 aylık su gelirimiz 29 milyon lira. 15 haneli köye 12 km öteden su götürüyoruz, yol yapıyoruz. Hedeflediğimiz kamulaştırmalara emin olun 500 milyon da yetmez. Doğru iş yapıyoruz ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma masraflarının hepsini Büyükşehir’in denetim komisyonuna yeniden açarım ya da Adana’da siyasi partilerin her birinin işaret edeceği mali müşavir, bağımsız denetçi kim varsa o hesapları hem meclis üyeleri hem basın mensupları önünde açmaya söz veriyorum. Yasal tarifleri çok iyi yapılmış zaten. Buna uygun yapmak zorundasınız. ’Nereye harcandı?’ denildiği zaman, herkesin ensesinde olduğu bir belediye başkanıyım. Bu konuda yasal zafiyetlerimiz olmasını çok bekleyen vardır ama bu konuda hiç olmaz. Tarif neyse o olur. Hele hele, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, kendi meclisini aldatarak bir krediyi onaylatmaz.”

Konuşmaların ardından borçlanma yetkisi meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti grubu ret oyu verirken CHP’lilerin büyük bir çoğunluğu oylamaya evet oyu verdi.
Kaynak: İHA