Beypazarı'nda Suriyeli Sığınmacıların Uyumu İçin Yapılan Çalışmalar

Suriyeli sığınmacıların uyum sağlamaları amacıyla Beypazarı ilçesinde çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Kaymakam Suat Seyitoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamasında, Suriyeli sığınmacılara hizmet amacıyla kurdukları Beypazarı Mültecileri Entegrasyon Eğitim Merkezi'nin 6 kurumu barındıran önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Entegrasyon merkezinin sağlık, güvenlik, nüfus, sosyal etkinlikler, kültürel faaliyetler ve benzeri bütün çalışmaları içine alarak Suriyeli çocukların entegrasyonunu sağlamaya çalıştığını anlatan Seyitoğlu, 'Suriye'den gelenler genellikle tarlada çalışıyor. Biz burada önce tespiti yapalım dedik. Beypazarı ilçesinde ne kadar mülteci var, bunu ortaya çıkardık.' dedi.

İlçe merkezi ve dışında yaklaşık 3 bin dolayında Suriyeli sığınmacı bulunduğunu bildiren Seyitoğlu, 'Daha çok çocukların sayısını ortaya çıkarmak için çalışmalar yaptık. Çünkü genç neslin sosyal entegrasyonu gelecek adına, güvenlik açısından bu kardeşliği koruma adına çok önemli. Hassas bir dönemden geçtiğimizin bilincindeyiz. Bu insanlara önce dilimizi öğretiyoruz.' ifadesini kullandı.

Seyitoğlu, Suriyeli sığınmacılara kültürün iyi anlatılmasının önem taşıdığına dikkate çekerek, şunları kaydetti:

'Yaptığımız çalışmalarda bu insanların sosyokültürel düzeylerini, meslek durumlarını ortaya çıkardık. Gelecekte çalışabilecekleri iş alanlarını belirledik. Beypazarı'nda 7-18 yaş arasında bin 300 çocuk tespit ettik. Bu çocukların Türkçe öğrenmeleri, örgün eğitimin içine aktif olarak katılmaları çok önemli. Bu insanlar, çocuklar eğer bizimle yaşayacaklarsa hassasiyetlerimizi bilmek durumundalar. İşte bunun için Türkçe eğitimleri Rüstempaşa ile Altay ilkokullarında Milli Eğitim ile Halk Eğitim müdürlükleri işbirliğinde veriliyor.'

Seyitoğlu, ayrıca Suriyeli sığınmacıların ilçede gidecekleri yerleri daha rahat bulmalarına imkan sağlamak üzere geçiş noktalarına Arapça tanıtım yazıları konulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA