Venezuela'daki Gıda Krizi

Gıda kriziyle mücadele kapsamında, ülkedeki ana limanların kontrolü orduya verildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, gıda ve ilaç dağıtımındaki suistimaller ve yolsuzlukların önüne geçmek amacıyla ülkedeki beş ana limanın kontrolünü orduya devretti.

Maduro tarafından dün imzalanan kararnamede, gıda kriziyle mücadele kapsamında, Guanta, La Guaira, Puerto Cabello, Maracaibo and Guamache limanlarının kontrolünün, Savunma Bakanı Vladimir Padrino'ya verildiği açıklandı.

Maduro'nun emriyle kurulan Padrino'nun yönetimindeki 'İkmal Komutanlığı' biriminin, Venezuela'da temel gıda ve ilaç ihtiyaçlarının temin ve dağıtımını üstleneceği kaydedildi.

Padrino da yaptığı açıklamada, ülkede ana limanların, gıda depolarının, birçok özel ve kamu ithalat firmasının kontrolünü ele aldıklarını belirtti. Amaçlarının ülkeyi askerileştirmek olmadığını söyleyen Padrino, konunun 'ulusal güvenlik' kapsamında ele alınması gerektiğini söyledi.

Venezuela'daki gıda sıkıntısı ve yağmalama vakaları sonrası ülke genelinde yaşanan olaylarda beş kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı Maduro, ülkedeki gıda üreticileri ve süpermarketleri fiyat spekülasyonu için gıda stoklamakla suçlamış, 'ekonomik savaş' olarak nitelendirdiği ekonomik krizden çıkış için ülkedeki temel gıda ihtiyaçlarının temin ve dağıtımını yeni kurduğu Yerel Üretim ve Dağıtım Komitesine (CLAP) devretmişti.
Kaynak: AA