'Taş Ve Metal', Engelsiz Yaşam İçin Şekillenecek

İzmir'de 'Uluslararası Heykel Çalıştayı' 1 Ekim-3 Kasım'da 'Ben, İnsan. Engelsiz. Ayrımsız. Sınırsız' temasıyla düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 4. kez düzenleyeceği çalıştaya İspanya’dan Amancio Gonzales, Macaristan’dan Gabor Miklya, Rusya’dan Glebos Tkachenko, Bulgaristan Kamen Tanev, Güney Kore’den Kim Wonge Un, Ukrayna’dan Oleksandr Diachenko, Tayvan’dan Wang Biao, Japonya’dan Yoshin Ogata, Türkiye’den Neslihan Pala ve Nevzat Atalay katılacak.

Hem kent genelinde hem de yeniden tasarlanan kıyı şeridinde sanat eserlerinin çeşitliliğini artırmak, yenilikçi bir yaklaşımla kent halkına farklı malzemelerden yapılmış sanat eserlerini sunmak amacıyla düzenlen çalıştayda, uzman jüri tarafından belirlenen heykeltıraşlar, bu yıl eserlerinde taş ve metale şekil verecek.

'Akdeniz' temasıyla düzenlenen ilk çalıştayda 7’si yabancı, 3’ü yerli sanatçı, Kültürpark’ta Tarih ve Sanat Müzesi önündeki havuzun çevresine kurulan açık hava işliklerinde kestane ağacından heykellerini yaparak İzmirlilere hediye etti.

İkinci çalıştay İnciraltı Rekreasyon Alanı’nda 2’si Türk, 6’sı yabancı olmak üzere 8 heykeltıraşın katılımıyla “mutluluk” temasıyla gerçekleştirilirken, sanatçılar ana malzeme olarak Muğla’dan getirilen mermeri kullandı. Sanatçıların yaptığı eserler, bugün kentin farklı noktalarında İzmirliler tarafından izleniyor.

4’ü yabancı, 5 yerli heykeltıraşın katıldığı üçüncü çalıştayda Menemen'den getirilen 8.5 ton kil ile yapılan heykeller, Fuar İzmir’de sergileniyor. Heykeller bronz dökümü yapıldıktan sonra kentin farklı noktalarında İzmirlilerin beğenisine sunulacak.

Öte yandan, Engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik çalışmalarla 2005 yılında 'Engelli Dostu Belediye' ünvanı alan İzmir Büyükşehir Belediyesinin, ilkini 2013 yılında düzenlediği 'Engelsizmir Kongresi'nin ikincisini 2-5 Kasım'da düzenleyeceği bildirildi.

Kaynak: AA