Suriye'deki Savaşın 'Acılı Annesi'

Hatay'ın Yayladağı ilçesine sığınan Bayırbucak Türkmeni Zarife Karabacak, ülkesindeki iç savaşta biri doktor, biri avukat olmak üzere üç oğlunu toprağa vermenin acısını yaşıyor Karabacak, geriye kalan torunları ve gelinleriyle tek odada hayat mücadelesi veriyor.

ERDAL TÜRKOĞLU - Hatay'ın Yayladağı ilçesine sığınan Bayırbucak Türkmeni Zarife Karabacak, ülkesindeki iç savaşta, ikisi son 5 ayda olmak üzere üç evladını kaybetmenin acısını çekiyor.

Suriye'de 5 yılı aşkındır süren iç savaş, her gün onlarca aileyi parçalamaya devam ediyor.

Bayırbucak bölgesinden kaçarak 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan 63 yaşındaki Zarife Karabacak da savaş nedeniyle üç oğlunu toprağa vermenin üzüntüsünü yaşıyor.

Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin 11 yıl önce hayatını kaybettiğini söyledi.

Savaş öncesi Lazkiye'de ev, iş yeri ve bahçeleri bulunduğunu belirten Karabacak, 5'i erkek 6 çocuğuyla burada yaşadıklarını ifade etti.

Savaş başladığında oğullarının köylerini korumak amacıyla ülkeyi terk etmediğini anlatan Karabacak, 'Oğullarımla 3 yıl köyde kaldık. İlk yıl, doktor oğlumun ölüm haberi geldi. Bölgedeki bir hastanede çalışıyordu. Hastane vuruldu, orada hayatını kaybetti. Oğlum yeni doktor olmuştu, bekardı. Hayalleriyle beraber 25 yaşında toprağa verdik.' dedi.

Oğlunun ölüm haberiyle adeta yıkıldıklarını kaydeden Karabacak, her şeye rağmen orada kalmaya devam ettiklerini bildirdi.

Türkmendağı'nda iki yıl önce diğer oğlu için düğün hazırlığı yaptıkları sırada da saldırıya uğradıklarını dile getiren Karabacak, 'Gelin almaya giderken uçaklar tepemizde uçmaya başladı. O sırada atılan bomba, düğün meydanına düştü. Hepsi çocuk ve kadın 6 akrabamı kaybettim. Düğünümüz zehir oldu.' diye konuştu.

- 'Bu nasıl bir acıdır anlatamam'

Yaklaşık 5 ay önce ise 28 yaşındaki oğlu Faruk'un ölüm haberini aldığını belirten Karabacak, 'Atılan bombalar üzerine düşmüş. Daha 1 aylık kızı vardı. Nasıl acı yaşadığımı ancak Allah bilir.' ifadelerini kullandı.

Gözyaşlarını tutamayan Karabacak, oğlunun cenazesini Türkiye'de toprağa verdiklerini söyledi.

İki evladının acısını unutmadan, avukat olan 38 yaşındaki en büyük oğlunun ölüm haberiyle bir kez daha yıkıldıklarını dile getiren Karabacak, şunları kaydetti:

'Oğlumun, en büyüğü 5 yaşında 4 çocuğu vardı. Onu da Türkiye'de toprağa verdik. Bu nasıl bir acıdır anlatamam. Allah kimseye yaşatmasın. Üç canımı toprağa verdim. Geriye 5 torunum ve 2 gelinim kaldı. Benim karnım elbet doyar, sadece onları düşünüyorum. Şu an bir iş yerinde kalıyoruz. Sağ olsun bir hayırsever, bir odayı bize tahsis etti.'

Karabacak, yardımları için Türkiye'ye teşekkür etti.
Kaynak: AA