Otomobil fiyatına tesbih

Diyarbakır’da bir tespihçi, lüks markaların ikinci el araba fiyatına tespih satıyor. Koleksiyonunun tamamının kehribar olduğu tespih dükkanındaki ürünlerin tamamı, 500 bin lirayı geçiyor.

Otomobil fiyatına tesbih
Diyarbakır'da tespih ve gümüş satan Süleyman Yakışıklı, dükkanında birbirinden değerli ürünleri müşterilerin dikkatine sunuyor. El emeği göz nuru tespihleri dükkanının camına yerleştiren Yakışıklı, tamamının değerinin 500 bin lirayı aştığı ürünlere, gözü gibi bakıyor.

Birçoğu uzun emekler sonucu ortaya çıkan, bazılarının ise geçmişi 250 yılı geçen tespihler için yurt içi ve yurt dışından müşteriler, Süleyman Yakışıklı'nın kapısını çalıyor. 100 liradan başlayan tespih fiyatları, ikinci el araba fiyatlarına kadar çıkıyor. Yakışıklı'nın koleksiyonunun en önemli parçasını ise, 250 yıllık geçmişi bulunan yine kehribardan yapılmış tespih oluşturuyor. 250 yıllık tespih, Süleyman Yakışıklı'ya dedesinin babasından kalmış.

Otomobil fiyatına tesbih

'250 yıllık tespihe 27 bin lira verdiler, satmadım'

Yakışıklı Gümüş ve Tespih dükkanı sahibi Süleyman Yakışıklı, ellerindeki en nadide parçanın, yaklaşık 250 yıllık olan kehribardan yapılmış tespih olduğunu söyledi.

Yakışıklı, “Bu bana dedemin babasından kaldı. 27 bin lira verdiler, ben yadigar olan tespihi satmadım. Genelde bunu belirli koleksiyoncular alıyor. Bunun özelliği 1930 yılında Almanya'da kehribar fabrikası vardı. Bu fabrika 1930 yılında yandı, artık çok fazla yapılmıyor bundan. Kehribarın hası damladır. Ağacın reçinesinde fosil kalıyor. Bu fosiller, birikiyor ve ağaçtan toprağa düşüyor, burada çok uzun zamanlar bekledikten sonra toplanıp işleniyor” dedi.

Otomobil fiyatına tesbih

İçinde sinek bulunan tespihin fiyatı 24 bin lira

Ellerinde bulunan bir başka tespihin ise Baltık denizinden çıkan kayadan yapıldığını aktaran Yakışıklı, “Buradaki sinekler, ağaç reçinesinde birikiyor, sinekler bunlara yapışıyor. Bunlar 200-250 yıl bekledikten sonra düşüyor. Düştükten sonra çok uzun bir süre toprakta bekliyor. Taş haline geldikten sonra ustalar bunu kesiyor. Kehribarın en önemli özelliği işçiliktir. Osmanlı döneminden kalma kehribarlar da günümüzde kıymetli olmasının en önemli nedeni, fabrikasının yok olmasıdır. Son yıllarda toplanan kehribarlar büyük bir para ile genelde Çin'de Almanya'da Amerika'da Hollanda da satılıyor. Türkiye'de alınıp buralara satılıyor. İçinde sinek bulunan kehribardan yapılmış bu tespihin fiyatı da 8 bin dolar, yaklaşık 24 bin liradır” diye konuştu.

Kaynak: İHA