Bulgaristan Asya - Avrupa Ticaretinde Türkiye'nin Desteğiyle Köprü Olmak İstiyor

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev:'Bulgaristan Türkiye sınırından daha büyük ticaret geçecek'.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, 'Bulgaristan - Türkiye sınırından daha büyük ticaret geçecek.' dedi.

Moğolistan'da düzenlenecek ASEM Zirvesi'ne İstanbul'dan havayoluyla gitmek üzere karayoluyla Edirne'ye gelen Plevneliev'i Kapıkule Sınır Kapısı VİP Salonu girişinde Edirne Vali Vekili Mustafa Ergün, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev karşıladı.

Türk kahvesi ikram edilen konuk Cumhurbaşkanı Plevneliev rahat bir yolculuk geçirdiğini ve misafirperverliğini her zaman yaşadığı Türk insanıyla birlikte olmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Polonya'da düzenlenen NATO toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü ifade eden Rosen Plevneliev, 'Erdoğan'la her sefer görüştüğümüzde dostça sohbetler ediyoruz. Son görüşmemizde Dışişleri Bakanımızı sigara içerken gören Erdoğan, bakanımıza sigarayı bırakma çağrısında bulundu ve altı ay sonra kendisini arayacağını söyledi.' dedi.

Komşu ülkeler olarak ilişkilerin her geçen gün daha da iyi seviyelere ulaştığının altını çizen Plevneliev, geçen yıl yaşanan mülteci akınındaki krizi çözmede ve sınırdaki önlemlerle kaçakçılığın en aza indirilmesinde Türkiye'nin çalışmalarını taktir ettiğini yineledi.

-'Türkiye'nin avukatıyız'

Türkiye'nin sığınmacılara yönelik politikalarını tüm Avrupa liderlerine övgüyle anlattığını ve tüm Avrupa'nın da bu özveri ve samimi sürdürülen politikadan bahsettiğini vurgulayan Plevneliev, 'Bulgaristan Türkiye'nin AB'ye üye olması yolundaki en iyi avukatlarındandır' dedi.

Plevneliev, Türk yatırımcıların Bulgaristan'daki yatırımlarının artması yönünde kararların hızlı bir şekilde çıktığını Türk yatırım firmalarının sayılarının Bulgaristan'da artmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Asya, Avrupa ticaretini artırmak için çalışmalar ve planlamalar yaptıklarını, Türkiye'nin de desteğiyle bu ticari koridoru aktif hale getirmek için çaba sarf ettiklerini anlatan Plevneliev, 'Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye ve Bulgaristan bir İpek Yolu gibi bu istikameti geliştirmek istiyoruz. Asya-Avrupa yolunun bu olmasını istiyoruz. Büyük yatırım yapacağız demir yollarına, bu yolun daha fazla kullanılması ve ekonomik olması için. Bizim Çin'le anlaşma şansımız daha yüksek olması açısından bunu yapmayı düşünüyoruz. Bulgaristan - Türkiye sınırından daha büyük ticaret geçecek' dedi.

Kaynak: AA