AK Parti Erzurum Milletvekili Ilıcalı Açıklaması

'Türkiye'de 2015'teki 183 bin trafik kazasında 3 bin 831 kişi hayatını kaybetti, 308 bin kişi yaralandı. Bu kazaların maliyeti 23 milyar lira' 'Ramazan Bayramı'ndaki trafik kazalarında ölüm oranı önceki bayram tatillerine göre yüzde 30 oranında azaldı'

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Türkiye'de 2015'te meydana gelen 183 bin trafik kazasında 3 bin 831 kişinin hayatını kaybettiğini, 308 bin kişinin yaralandığını belirterek, bu kazaların maliyetinin 23 milyar lira olduğunu bildirdi.

Ilıcalı, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Isparta Milletvekili Sait Yüce, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan ile basın toplantısı düzenledi.

Dünya ve Türkiye'deki kaza istatistikleri hakkında bilgi veren Ilıcalı, 2013'te dünyadaki trafik kazalarında 1,2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Ilıcalı, bu trafik kazalarının sosyo-ekonomik maliyetinin 518 milyar dolar olduğunu, bu kazalarda saatte 158 kişinin, her 3 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Ilıcalı, Türkiye'de 2015'te meydana gelen 183 bin trafik kazasında 3 bin 831 kişinin hayatını kaybettiğini, 308 bin kişinin yaralandığını; bu kazaların maliyetinin de yaklaşık 23 milyar lira olduğunu belirtti.

Son 10 yıldaki trafik kazalarının istatistikleri hakkında bilgi veren Ilıcalı, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında kusur oranının, yüzde 99 ile en çok insan faktöründe olduğunu bildirdi. Ilıcalı, trafik cezalarının en çok hızdan kesildiğini belirtti.

- '15. kattan düşmeye eşittir'

Hızlı araba kullanmanın, kaza olması halinde ölüm olasılığını daha da artırdığına işaret eden Ilıcalı, '30 kilometre hızla giderken kaza yapmak 1. kattan düşmeye, 50 kilometre hızla giderken kaza yapmak 3. kattan, 70 kilometre hızla giderken kaza yapmak 6. kattan, 90 kilometre hızla giderken kaza yapmak 10. kattan, 110 kilometre hızla giderken kaza yapmak 15. kattan düşmeye eşittir.' dedi.

Ilıcalı, ülkedeki yolcu ve yük taşımacılığının çok büyük ağırlıkla karayolu üzerinden yapıldığını ifade etti.

Karayollarındaki yatırımlar hakkında da bilgi veren Ilıcalı, 13 yılda 18 bin 179 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, 2015'te 24 bin 280 kilometrelik bölünmüş yola ulaşıldığını söyledi.

Ilıcalı, trafik kazalarında araç başına düşen can kaybı sayısının, yüzde 62 oranında azaldığını vurguladı.

Ramazan Bayramı'ndaki 3 bin 543 trafik kazasında 135 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 bin kişinin de yaralandığını belirten Ilıcalı, bu kazaların yüzde 47'sini iki araçlı kazaların, yüzde 30'unu yandan çarpmalı kazaların, yani insan faktörünün oluşturduğunu kaydetti.

- 'Kazaların yüzde 40'ı hızdan kaynaklanıyor'

Ilıcalı, kazaların yüzde 40'ının hızdan, yüzde 15'inin kavşak geçiş üstünlüğüne uymama, yüzde 15'inin manevra işaretlerine uymamadan kaynaklandığını; kazalara karışanların yüzde 35'inin 20-40 yaş aralığında olduğunu söyledi.

Ramazan Bayramı'ndaki trafik kazaları bilançosunun, 2003-2008-2011 yıllarındaki bayram tatillerine göre karşılaştırması yapıldığında ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olduğunun görüleceğini vurgulayan Ilıcalı, AB ülkelerinde trafik kazaları azalırken, Türkiye'de arttığını ifade etti.

Trafik kazalarını azaltmak için çözüm önerileri olarak, 'teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması; eğitim, bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ile idari ve yasal düzenlemeleri' sıralayan Ilıcalı, Meclis olarak, trafik kazalarını azaltmaya, çıkaracakları yasal düzenlemelerle katkıda bulunabileceklerini söyledi.

- Keşir'in kardeş acısı

Bennur Karaburun da arabayla hız yaptığı ve emniyet kemeri takmadığı için geçmiş yıllarda geçirdiği trafik kazasında boynunun kırıldığını, 5,5 ayı yoğun bakım olmak üzere 8 ay hastanede yattığını söyledi.

Ayşe Keşir ise anaokulu öğretmeni olan 19 yaşındaki kız kardeşini kaybettiğini anlatırken, gözyaşlarına hakim olamadı. Keşir, trafik kazalarını önlemeye yönelik farkındalık oluşturma çabalarından dolayı Mustafa Ilıcalı'ya teşekkür etti.
Kaynak: AA