Togo'da Uzlaşma Görüşmeleri

Ülkede hükümet ile muhalefet, siyasal ve kurumsal reformları görüşmek üzere toplandı.

Togo Ulusal Birliğin Güçlendirilmesi ve Uzlaşması Yüksek Komiserliği (HCRRUN) Başkanı Awa Nana Daboya, hükümet ile muhalefetin, siyasal ve kurumsal reformlar yapılması amacıyla bir araya geldiğini bildirdi.

Hükümete bağlı HCRRUN Başkanı Daboya, düzenlediği basın toplantısında, Togo iktidarı ve muhalefet temsilcilerinin başkent Lome'de görüşmelere başladığını belirtti.

Siyasiler ile sivil toplum kuruluşu aktörlerinin yanı sıra bazı tarihçi, hukukçu ve sosyologların da katıldığı görüşmelerin cuma gününe kadar devam edeceğini ifade eden Daboya, görüşmelerde, ülkenin yönetim şekli, devlet başkanı ve genel seçim sistemi, devlet başkanı seçilme şartları ve görev süresi, senato oluşturulması ve Anayasa Mahkemesinde reform gibi konuların ele alınacağını söyledi.

Daboya, toplantılarda sunulan önerilerin, geçen yıl devlet başkanlığı tarafından oluşturulan, siyasal, anayasal ve kurumsal reformlar üzerinde çalışan komite için rehber olacağını dile getirdi.

- Ana muhalefet partisi görüşmelere katılmayacak

Ana muhalefet partisi Değişim İçin Ulusal Birlik (ANC) kaynakları söz konusu reformların belirlenmesi için en uygun yerin meclis olduğunu kaydederek, uzlaşma görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.

Başbakan Komi Selom Klassu ise görüşmeler sona erene kadar hükümetin görevini yerine getirip, sürece destek vereceğini ifade etti.

- Muhalefet, devlet başkanlığı görev süresinin düzenlenmesini istiyor

Parlamento, 2002 yılında, dönemin Devlet Başkanı Gnassigbe Eyadema'nın yeniden göreve gelebilmesi için, anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönem ile sınırlandıran maddesini kaldırmıştı.

Muhalefet, söz konusu tarihten bu yana, devlet başkanlığı görev süresinin iki dönem ile sınırlandırılması talebiyle bir çok kez iktidarla masaya oturmuş ancak sonuca ulaşılamamıştı.

Taraflar, devlet başkanlığı görev süresi ile bazı kurumsal reformlar konusunda Nisan 2006'da anlaşmaya varsa da bu anlaşma anayasal düzeye taşınamamıştı.

Daha sonra taraflar 2015'te yeniden masaya oturmuş, muhalefet de Nisan 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçimine katılmak için anlaşmada yer alan reformların uygulanmasını şart koşmuştu.
Kaynak: AA