Tayland'da İnsan Kaçakçılığı

Pattaya şehrinde bir fabrikada çalışmak vaadiyle kandırılarak kaçırılan çoğu çocuk 20 Myanmarlı göçmen kurtarıldı.

BANGKOK – Tayland polisi, ülkenin güney sularında Endonezya bandıralı balıkçı teknesine yaptığı baskında Myanmar uyruklu 20 kişiyi kurtardı.

Bangkok Post'un haberine göre, ailelerinin Tayland'daki Myanmar Birliği'ne (MAT) durumu ihbar etmesi üzerine harekete geçen polis, göçmenleri Pattani şehri yakınlarında insan kaçakçılarının elinden aldı.

Çoğu 13 yaşından küçük çocuklardan oluşan göçmenleri, Tayland'ın doğusundaki Pattaya şehrinde bir fabrikada iş bulmakla kandıran ancak Pattani'ye götüren Myanmarlı bir kadın olay yerinde gözaltına alındı.

Göçmenlerin, 10 gündür teknede olduğu ve tekneye bağlı halde tutulduğu belirtildi.

Tayland polisinin, pazar gününden bu yana teknenin izini sürdüğü kaydedildi.

İnsan kaçakçılığı yapan, Malezya bandıralı üç Tayland balıkçı teknesi, 12 Nisan'da teknelerdeki 79 kişiyle ele geçirilmişti. Teknelerin sonradan Myanmar'a ve Kamboçya'ya gitmeyi planladığı ortaya çıkmıştı.

Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs 2015'te gizli bir çalışma kampı tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Arakanlı Müslümana ait ceset kalıntıları tespit edilmişti.

Güneydoğu Asya'daki göçmenlerin trajedisi, Tayland hükümetinin geçen yılın mayıs ayının başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesi üzerine dünyanın dikkatini çekmişti. Operasyonlar üzerine kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde çok sayıda kaçak göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve 'devletsiz' sayılan Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor ve insan kaçakçılarının ellerine düşüyor.

Kaynak: AA