Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe Açıklaması

'Özellikle bölgemizde çay üreticileri, çay toplamak için arazilerine güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde girmeli, saat 10.0016.00 arasında mecbur kalmadıkları sürece güneşin altında durmamalıdır'

İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, vatandaşları aşırı sıcaklarda almaları gereken önlemler konusunda uyardı.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirtti.

Normalde terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığını kaydeden Tepe, 'Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.' ifadesini kullandı.

Tepe, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen kişilerin dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Özellikle bölgemizde çay üreticileri, çay toplamak için arazilerine güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde girmeli, saat 10.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkları sürece güneşin altında durmamalıdır. Diğer vatandaşlarımız ise yine günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmadır. Dışarıda çalışması gerekenler, mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.'
Kaynak: AA