Muş'ta Manda Üretimi Arttı

Muş'ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca manda yetiştiriciliğine verilen desteklerle manda üretiminde artış yaşandığı bildirildi.

Muş Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yüksel Erkul, birkaç yıl öncesine kadar kentte bitme noktasına gelen manda yetiştiriciliğinin, yapılan desteklemelerle yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

Erkul, 'Halk Elinde Manda Islahı Projesi' kapsamında kentte manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla hayvan başına 800 lira destek verildiğini kaydetti.

Muş'un mera hayvancılığına elverişli olduğunu aktaran Erkul, kentte daha önce manda sayısında büyük ölçüde azalma olduğunu ancak proje ile birlikte bu sayının 5 bine ulaştığını belirtti.

Mandaların daha çok meralarda gezen ve sulu alanları seven hayvanlar olduğunu belirten Erkul, 'Bir mandadan günlük 5 ile 10 litre arasında süt alınmaktadır. Manda sütü çok yağlıdır. Mandanın sütünden, yoğurdundan ve tereyağından istifade edilebilmektedir. Hasköy İlçesine bağlı Karakütük, Sarıbahçe, Umurca, Eşmepınar ve yukarıucdam köylerinde manda yetiştiriciliği konusunda büyük artış sağlandı. Bu köylerimizde bundan birkaç yıl önce parmakla sayılacak kadar manda bulunurken şu anda her köyde 500 civarında manda bulanmakta. Şu anda mandacılığa yoğun bir talep var ama bakanlığın verdiği bin 500'lük kotanının dışına çıkamıyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA