Mimarlar Odası Suriyelilere vatandaşlıktan rahatsız

Mimarlar Odası, iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili çalışmaları eleştirdi.

Mimarlar Odası Suriyelilere vatandaşlıktan rahatsız
Mimarlar Odası Suriyelilere vatandaşlıktan rahatsız
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TBMM’de görüşülecek olan Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısıyla birlikte, Türkiye’de yabancı mimar ve mühendislerin, karşılıklılık olmadan çalışmasının önünün açılarak, ülkedeki iş gücünün niteliksizleştirileceğini ve mülteci konumuna düşürüleceğini bildirdi.

"İŞSİZLİK YÜZDE 40'A ÇIKACAK"

Sermayenin çıkarları doğrultusunda hareket etmenin ülkenin güvenliğini de tehlikeye atacağını bildiren Candan, “Örneğin Akkuyu Nükleer Santrali'nde ve rüzgar enerjisi santralleri, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü gibi büyük ölçekli organizasyonların tamamında uluslararası firmalar, kendi mühendis mimarlarını da getirecek, hatta getirmesine gerek yok sınır ötesi hizmet alacak, çevresel etki değerlendirme raporlarını da yaptıracak, paket halinde sermayaye hizmet eden mühendislik mimarlık hizmeti verilecek. TMMOB devre dışı bırakılarak denetimsiz bir süreç ortaya çıkıyor. Yabancı sermayeye açılmış ve işsizlik oranının yüzde 40’a yükseltecek bir süreçle karşıyayız” dedi.