Helikopterli Orman Yangını Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Bursa, Yalova ve Bilecik gibi geniş bir bölgeye hizmet veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, 1 helikopter, 86 araç ve 420 personel ile muhtemel bir yangına karşı teyakkuz halinde beklerken, helikopterin de havadan müdahale ettiği orman yangını tatbikatı nefes kesti.

Helikopterli Orman Yangını Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı
Orman Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen yangın söndürme helikopteri 30 Eylül tarihine kadar Bursa’da hizmet verecek. 86 yangın müdahale aracı ve 420 personel ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, günün her saatinde anında müdahale olacakmış gibi teyakkuzda bekliyor. Bursa’daki ormanlık alanın toplam 484 bin hektar alan olduğunu ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can, bunun 76 bin hektarı 1. derece, 111 bin hektarı 2. derece ve 297 bin hektarlık alanı ise yangına 3. derece hassas ormanlar olduğunu söyledi.

Can, “86 araç ve 420 personelin haricinde 1 yangın helikopteri Bursa’da görev yapacak. 2 saat 15 dakika kadar havada kalabiliyor. 6 kişilik bir ekip taşıyan helikopter, ihbar sonrasında yaklaşık 10 dakikada havalanıp müdahale için hazır hale geliyor. 2 buçuk ton su ile insanların ulaşamadığı noktalarda çok etkili oluyor. Helikopter bunun haricinde karadaki ekiplerimizin rahat çalışabilmesi için yangının hızını kesiyor. Tabii tek başına helikopter yangın söndürmeye yetmez. Ayrıca yangınlara anında müdahale edilebilmesi için bölgemizdeki köylere 87 adet 3 tonluk su tankı dağıtıldı. Bunun haricinde yardıma ihtiyaç duyulduğunda İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir’den de yardım alacağız" dedi.

Tatbikat nefes kesti

Yangın helikopteri ile yapılan tatbikat nefesleri kesti. İhbarın ardından kısa sürede havalanan helikopter, göletten su almak için yola çıktı. Gölete su almak için yakınlaşan helikopterin pervanesi gölet üzerinde görülmeye değer manzaralar oluşturdu. Suyu aldıktan sonra tekrar yükselen helikopter, tatbikat alanındaki ağaçların üzerine yaklaşık 2 buçuk tonluk suyu boşalttı. Helikopter kalkmadan gazetecilerin görüntü almak için yaklaşması zor anlar yaşanmasına sebep oldu. Pervanelerin rüzgarıyla yere düşme tehlikesi atlatan basın mensupları, helikopterin havalanması ile derin bir nefes aldı.
Kaynak: İHA