Mısır Dışişleri Bakanının Kudüs Ziyareti

İsrail devlet televizyonu Mısır Dışişleri Bakanı Şükri'nin Kudüs ziyaretinde, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mısır ziyaretinin ele alındığını duyurdu Haaretz gazetesi, NetanyahuŞükri görüşmesinde Mısır'ın İsrailFilistin arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapma önerisinin konuşulduğunu yazdı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Kudüs ziyaretinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mısır'a yapması düşünülen ziyaretin ayrıntılarının ele alındığı bildirildi.

İsrail devlet televizyonu, Şükri'nin dünkü Kudüs ziyaretinde Netanyahu'nun yıl sonuna doğru gerçekleştirmeyi planladığı Mısır ziyaretinin detaylarının görüşüldüğünü duyurdu. Haberde, İsrail Başbakanının Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere başkent Kahire veya ülkenin turizm şehri Şarm Eş-Şeyh'i ziyaret etmesinin beklendiği dile getirildi.

Kahire yönetiminden ise Netanyahu'nun Mısır'ı ziyaret edeceği yönündeki haberlere dair henüz bir açıklama yapılmadı.

- Mısır'ın ev sahipliği önerisi

İsrail'in Haaretz gazetesi de Kudüs'teki Netanyahu ile Şükri görüşmesinde, Mısır'ın İsrail-Filistin arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapma önerisinin konuşulduğunu yazdı. Gazete haberinde 'Mısır ve Ürdün gözetiminde doğrudan müzakerelerin başlamasının, Filistin topraklarına sükuneti hakim kılacağı ve hali hazırdaki olumsuz havayı değiştireceği' tespitine yer verdi.

İsrailli siyasi kaynakları ise Şükri'nin ziyaretinde İsrail-Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yanı sıra bölgesel konuların konuşulduğunu ve ikili ilişkilerin düzeltilmesi konusunda Mısır kanadındaki olumlu değişime dikkati çekti.

Başbakan Netanyahu'nun, görüşmede Gazze Şeridi'nde kaçırılan İsrail askerleri konusunu da açtığını kaydeden kaynaklar, söz konusu askerlerin İsrail'e dönmeleri için Netanyahu'nun Mısır'dan yardım talep ettiği aktarıldı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Kudüs'e gelen Şükri, Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. Şükri, bölgede barışın sağlanması için Sisi'nin önerisini sunmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiğini açıklamıştı.
Kaynak: AA