Dere Suyundan Tesisinin Elektriğini Üretiyor

Varto'da bir işletmeci, alabalık tesisinin elektrik faturasının tutarını düşürmek için, kendi imkanlarıyla kurduğu sistemle dere suyundan elektrik üretmeye başladı Alabalık tesisi sahibi Doğan: 'Elimdeki hurda malzemeleri değerlendirerek bir türbin yaptım. Böylelikle tesisimiz için gerekli olan elektrik enerjisini elde ettim. Kendi elektriğimizi üreterek elektrik faturasını 500 liradan, 80 liraya kadar düşürdüm'

Muş'un Varto ilçesinde bir işletmeci, alabalık üretim tesisinin elektrik faturasının tutarını düşürmek için, hurda malzemelerden kendi imkanlarıyla kurduğu sistemle elektrik üretmeye başladı.

Alabalık tesisi sahibi Ali Kemal Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hoşan Deresi üzerine kendi imkanlarıyla elektrik türbini kurduğunu söyledi.

Kurduğu sistemin 15 bin liraya mal olduğunu dile getiren Doğan, şöyle konuştu:

'Elimdeki hurda olan bütün araç ve gereçleri değerlendirerek bir türbin yaptım. Böylelikle tesisimiz için gerekeli olan elektrik enerjisini elde ettim. Kendi elektriğimizi üreterek elektrik faturasını 500 liradan, 80 liraya kadar düşürdüm. Şu anda 50 kilovatlık elektrik üretebiliyorum. Bunun sadece 15 kilovatlık kısmını kullanabildim. Muş'ta bir ilki gerçekleştirdiğimizden dolayı çok mutluyum. 9 yıldır elektrik faturasının 5'te birini ancak ödeyebiliyordum. Tesisimizde 200'ün üzerinde lamba ile çok sayıda elektrikli alet çalışıyor. Ayda yaklaşık 500 lira elektrik faturası ödemem gerekiyordu.'

Sistemi geliştirerek tesisin tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini belirten Doğan, doğanın imkanlarını değerlendirerek çok önemli işlerin gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Kaynak: AA