Mısırlı Aktör Ömer Şerif'in Ölümünün 1. Yılı

'Arabistanlı Lawrance' rolüyle ünlenen Mısırlı aktör Ömer Şerif, hayatı boyunca 100'den fazla filmde rol aldı Şerif, 'Arabistanlı Lawrence' filmindeki 'Şerif Ali' rolünün yanı sıra 'Doktor Jivago'da ihtilalin ortasında bir de aşk çıkmazına bulaşan doktor, 'İbrahim Bey ve Kur'an'ın Çiçekleri' filminde ise yetim Momo'nun elinden tutup Anadolu'ya doğru şiirsel bir yolculuğa çıkan 'İbrahim Bey' rolleriyle sinema seyircisinin hafızasına kazındı.

SALİHA ÖZDEMİR - Ölümünün 1. yılında anılan Mısırlı aktör Ömer Şerif, hayatı boyunca 100'den fazla filmde rol aldı.

'Arabistanlı Lawrance' rolüyle ünlenen Şerif, 10 Nisan 1932'de İskenderiye'de Katolik bir ailenin çocuğu olarak Michel Demitri Chalhoub adıyla dünyaya geldi.

Annesi, iştahlı bir çocuk olan Ömer Şerif'i kötü yemekler sunan İngiliz yatılı okuluna gönderirken, Şerif yıllar sonra bu durumu, 'Çocukken şişman olmasaydım Hollywood yıldızı olamayacaktım.' sözleriyle değerlendirmişti.

Londra’da büyüyen, ünlü edebiyatçı Edvard Said'le sınıf arkadaşı olan, Victoria College'de güzel sanatlar eğitimi alan, Kahire Üniversitesinde matematik ve fizik eğitimi gören Şerif, ilk olarak 'The Invisible Duke' adlı oyunda sahneye çıktı. Oyunun çoğunda bir kutunun içinde olan Şerif, kutudan çıktığında seyircilerin gösterdiği coşkudan etkilenmesi üzerine oyunculuğa yöneldi.

Sinemaya ilk olarak 1953'te 'Sira Fi al-Wadi' filmiyle adım atan Şerif, yaşamı boyunca 100'den fazla filmde rol aldı.

Ünlü oyuncu, 1955'te Mısırlı oyuncu Faten Hamama ile evlenmesinin ardından eşinin dini olan İslam'ı seçti. Şerif, 2002'de bir festivalde yaptığı konuşmada Müslüman olmasını, 'Aşık olduğum kadınla evlenebilmek için Müslüman oldum. Aslım Katoliktir ama ben yüzde 100 Müslümanım.' sözleriyle aktardı.

İslamiyeti seçmesinin ardından adını Ömer Şerif olarak değiştiren oyuncunun, Hamama ile evliliğinden Tarık adı verilen oğlu dünyaya geldi. 1965'te eşinden boşanan Şerif, ayrıldıktan sonra verdiği röportajlarda hala Müslüman olduğunu açıkladı.

- Ayhan Işık'ın küçük bulduğu rolle ünlendi

İngiliz yönetmen David Lean'in, 1. Dünya Savaşı'nda görev yapan İngiliz ajanı Lawrance'nin hikayesini anlattığı 'Arabistanlı Lawrance' filminde Arap şeyhi Şerif Ali karakterini canlandıracak oyuncu arayışı, Şerif'in bütün dünyaca tanınan bir oyuncu olmasının kapısını araladı.

Film için Türkiye ve Mısır’da yapılan oyuncu seçmelerine Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Ayhan Işık'ın da katıldığı bilinir. Aldığı davet üzerine ABD'ye giden, fakat rolü küçük bulduğu kabul etmeyen Işık'ın reddettiği rol, listedeki bir sonraki isim olan Ömer Şerif'e verildi. Şerif, 1962'de gösterime giren filmle bütün dünyada ünlendi. Şerif, filmle, 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' kategorisinde Oscar'a aday gösterildi.

Ömer Şerif, 'Arabistanlı Lawrence' filmindeki 'Şerif Ali' rolünün yanı sıra 'Doktor Jivago'da ihtilalin ortasında bir de aşk çıkmazına bulaşan doktor, 'İbrahim Bey ve Kur'an'ın Çiçekleri' filminde ise yetim Momo'nun elinden tutup Anadolu'ya doğru şiirsel bir yolculuğa çıkan 'İbrahim Bey' rolleriyle sinema seyircisinin hafızasına kazındı.

- 'Kendimi Osmanlı addediyorum'

Ünlü oyuncu, 2001'de Sabah gazetesine verdiği bir röportajda, 'Ben kendimi Osmanlı addediyorum. Çünkü Osmanlıların 400 yıllık kalıntıları içinde doğdum, orada büyüdüm ve Osmanlı gibi yaşıyorum.' ifadelerini kullanmıştı.

Şerif, aynı röportajda Kahire sevgisini ise 'Kış aylarını geçirdiğim Kahire'de çok mutlu oluyorum. İnsanlarını seviyorum. Çok fakirler ama mutlu gözükmelerinin nedenini sorunca, 'Yukarıda Allah ve güneş, burada Nil ve sıcak hava. İşte mutluluk bu.' yanıtını alırım.' sözleriyle aktarmıştı.

Yaşlılık döneminde alzaymır hastalığına yakalanan Şerif, 2009'da kendisi gibi alzaymır hastalığına tutulmuş bir karakteri canlandırdığı 'Sana Söylemeyi Unuttum' filminde rol aldı. Ünlü oyuncunun rol aldığı son film ise, Ahmed Salim'in yönettiği ve 11. yüzyıl Arap bilgini ve filozof İbn-i Haysem'in hayatının incelendiği '1001 İcat ve İbn-i Heysem'in Dünyası' adlı animasyon filmi oldu. Filmin ilk gösterimi, Şerif'in vefatından sonra Aralık 2015'de Dubai Film Festivali'nde yapıldı.

Ömer Şerif, ömrünün son yıllarını Mısır'ın başkenti Kahire'de geçirdi. 2012'de Mısır devrimi sırasında kendisiyle yapılan bir röportajda, Tahrir Meydanı'na bakan otel odasında kendisine sorulan 'Kimin tarafındasınız?' sorusunu 'Ülkeyi hükümetten daha iyi yöneten halkın tarafındayım.' sözleriyle cevaplamıştı.

Ünlü oyuncu, 10 Temmuz 2015'te Kahire'de kaldığı otelde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Şerif'in cenazesi, Kahire'de Müşir Tantavi Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

- Ödülleri

Ömer Şerif, 'Arabistanlı Lawrence' filmiyle 1962'de 'En İyi Yardımcı Oyuncu' ve 'Yılın Yeni Yıldızı', 1965'te 'Doktor Jivago' filmiyle 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorisinde Altın Küre ödüllerini aldı. Ünlü oyuncu, 2003'te 'İbrahim Bey ve Kur'an'ın Çiçekleri' filmindeki rolüyle Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ve Fransız Cesar ödüllerini kazandı.
Kaynak: AA