Çankırı'da Asırlık Gelenek

Çankırı’nın Yapraklı ilçesine bağlı Akyazı Mahallesi’nde cami önünde toplanan köylüler asırlardır aynı kaptan yemek yiyor. Yaklaşık 150 yıldır aslı gibi yaşatılan gelenekle bayram haftası akşam ve sabah yemeğinde bir araya gelen köylüler sohbet edip, hasret gideriyor.

Çankırı'da Asırlık Gelenek
Akyazılılar, yıllardır arife günü akşamı ile bayram sabahı kurulan sofralarda bir araya geliyor. Köydeki her hanede ayrı ayrı hazırlanan sarma, pilav ve çorbadan oluşan menü ile zengin fakir aynı sofradan yemek yiyor. Dargınları barıştırma ve kaynaşma amacıyla başlatılan gelenek 150 yıldır aralıksız devam ediyor.

Köy Muhtarı Hüsnü Türkmen, atalarından gördükleri geleneği aslı gibi yaşattıklarını anlattı.

Yemeğin köydeki kaynaşmayı da pekiştiğini ifade eden Türkmen, "Köyümüzde yıllardır arife günleri akşam saatlerinde her evde ayrı bir bayram yemeği telaşı yaşanır. Bayanlarımız yemekleri hazırlar ve bir tepsiye yerleştirir. Evin büyükleri tepsi ile yemeği köy meydanına getirir. Her haneden gelen yemekler köy meydanında yan yana düzülür ve ezanın okunmasıyla yemek başlar" diye konuştu.

MENÜ HER EVE UYGUN

Zengin ve fakir ayrımını ortadan kaldırmak için sofrada fazla yemek çeşidine yer verilmediğini vurgulayan Türkmen, "Her evde kolayca hazırlanması için yemek menüsü sarma, pilav ve çorbadan oluşur. Bu bizim köyümüzün et tatlı, en eğlenceli yemeği olur. Genci yaşlısı, zengini fakiri aynı sofrada buluşur ve hasbıhal eder. Yemek esnasında çeşitli şakalaşmalar olur. Yemeğimiz sofra duasının edilmesi ile sona erer" şeklinde konuştu.

"KÜÇÜK BİR KÖY BAYRAMDA KOCA BİR AİLE OLUR"

Köy Derneği Başkanı Selim Kömürcü de köyden kente giden ve birbirinden uzaklaşan Akyazılıların, bu gelenek sayesinde tanışma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Köyde yaşayan insan sayısının azaldığına dikkat çeken Kömürcü, "Eskiden köy çok kalabalıktı ve kaynaşmak daha kolaydı. Şimdi insanlar geçim kaygısıyla şehirlere yerleşti. Hal böyle olunca da köylülerimiz bayramdan bayrama bir araya gelir oldu. Herkes yaşıtlarını tanıyor ama gençler büyüklerini, büyükler de gençleri tanıyamıyor. Bu gelenekle insanlar, tanışıp kaynaşıyor. Aslında bizim köyümüz çok küçük bir köy ama bayramlarda koca bir aile oluyoruz. Aynı kaptan yemek yiyor, aynı tastan su içiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kömürcü, geleneğin devam ettirileceğinin altını çizdi.
Kaynak: İHA