Turkcell'in Data Trafiği 4,5G İle Yüzde 32 Arttı

3 ayda 15,1 milyon Turkcell'li yüksek mobil internet hızı ve kapasitesi sunan 4,5G'ye geçmeyi tercih etti.

Turkcell'in data trafiği 4,5G'nin ilk 3 ayında yüzde 32 artış gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 4,5G'nin kullanıma sunulduğu 1 Nisan 2016 tarihinden bugüne kadar geçen 90 günlük sürede 15,1 milyon Turkcell'li yüksek mobil internet hızı ve kapasitesi sunan 4,5G'ye geçmeyi tercih etti. Bu abonelerin 5 milyonu ise aktif olarak 4,5G'yi kullanmaya başladı.

Turkcell'in data trafiği, 3 ay önce kullanılmaya başlanan 4,5G teknolojisi ile yüzde 32 arttı.

4,5G ile birlikte Turkcell'in BiP, Fizy, Turkcell TV+, Hesabım, Akıllı Depo ve Goller Cepte gibi servislerini kullananların sayısı da hızla yükseldi. Abonelerin bu servisleri daha yoğun şekilde kullanması ile toplam mobil internet data trafiği de 1 Nisan öncesine göre önemli ölçüde arttı. 4,5G'de kullanılan datanın toplam trafiğe oranı yüzde 22'ye yükselirken, Turkcell'in 4,5G'ye geçen aboneleri 3 aylık sürede yaklaşık 27 milyon GB data kullandı. Turkcell şebekesindeki 4,5G uyumlu cihaz sayısı da 8 milyonu aştı.

-Turkcell'lilerin upload hızı 3'e katlanıyor

4,5G şebekesine yatırım yapmaya devam eden Turkcell, Huawei iş birliğiyle kullanıma sunulan yeni teknoloji sayesinde dosya gönderim hızını 3 kata kadar artırdı. Turkcell, taşıyıcı birleştirme teknolojisiyle 4,5G ile dosya gönderiminde 140 Mbps hıza ulaştı. Söz konusu gelişme fotoğraf, video ve sunum gibi büyük boyutlu dosyaların saniyeler içerisinde karşı tarafa gönderilmesini sağlayacak.

4,5G ihalesinde en fazla frekansı alarak Avrupa'da da en fazla frekansa sahip operatörlerden birisi haline gelen Turkcell, taşıyıcı birleştirme teknolojisini kullanarak veri gönderme (upload) hızında Türkiye'de ilk defa 140 Mbps'leri gördü. Turkcell dışında dünyada sayılı operatör tarafından kullanılan sistem sayesinde bulut servislerinin kullanımından sosyal medyada fotoğraf ve video paylaşımlarına kadar birçok işlem saniyeler içinde gerçekleşecek.

Turkcell'in Antalya'da kullanılmaya başlanan taşıyıcı birleştirme teknolojisi ile 1800 MHz ve 2600 MHz spektrumlarından toplamda 40 MHz frekans (20 MHz +20 MHz) ayrılarak ve 64 QAM modülasyon teknolojisi kullanılarak saniyede 140 Mbit upload hızına ulaşıldı. Antalya'daki 17 sahada kullanılmaya başlanan teknoloji, kısa sürede 81 ile taşınarak Turkcell'in 4,5G şebekesinin bu yeteneği kazanması sağlanacak.
Kaynak: AA