Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezinin Tapu Sorunu

Bitlis'te 2010 yılında Özelleştirme İdaresi'nce Bitlis Belediyesine tahsis edilen ve belediye tarafından üzerine Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kurulan 100 dönümlük alanın tapu sorununun, sokak hayvanlarını mağdur ettiği iddia edildi.

Bitlis'te 2010 yılında Özelleştirme İdaresi'nce Bitlis Belediyesine tahsis edilen ve belediye tarafından üzerine Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kurulan 100 dönümlük alanın tapu sorununun, sokak hayvanlarını mağdur ettiği iddia edildi.

Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, yaptığı açıklamada, önceden tekel fabrikası yeri olan ve 2010 yılında belediyeye tahsis edildikten sonra 2014 yılında tekrar belediyeden geri alınan hayvan barınağı alanına bakım yapılamadığını söyledi.

Olan, sokak hayvanları yerinden edilmeden bakanlık yetkililerinin acilen bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirtti.

Devam eden mahkeme nedeniyle hayvanlar için daha iyi koşullar oluşturamadıklarını kaydeden Olan, şöyle konuştu:

'Bitlis Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 2010 yılında belediyenin katkısıyla o zaman belediye sınırlarındaki eskiden sigara fabrikası olan alan üzerinde kuruldu. Şu anda burada yaklaşık 150 hayvan var ve çoğunluğu bedensel engelli olduğu için bakıma muhtaç. İmkanlarımızla onların bakımını üstlenmeye çalışıyoruz. Ancak bazı engeller var ve bu engellerden biri de buradaki yapının ruhsatını alamamamız. Bunun nedeni de daha önceden tekel özelleştirildiği zaman bedelsiz olarak belediyeye verilen bu yerin, 2014'te yapılan yerel seçimlerden hemen sonra, hiçbir gerekçe gösterilmeden, Özelleştirme İdaresince bizden alınması. Şuan buranın iki tapusu var. Birisi iki tarafın imzaladığı bir tapu, diğeri ise tek taraflı imzalanmış bir tapudur. Bize danışılmadan ve imzamız olmadan bizden alındı. Danıştay da dava açtık ve şuan mahkeme devam ediyor. Ancak mahkemenin devam etmesi birçok şeyi de değiştiriyor. En başta buradaki hayvan bakımevi için ruhsat alamıyoruz ve ek tadilatlar yapamıyoruz. Bakanlık yetkililerinin bu işe bir an önce çözüm bulunmasını, arazinin de yine belediyeye devredilmesini istiyoruz. En önemlisi de hayvan bakım evinin ruhsatlandırılıp hizmete tamamen hazır hale getirilerek daha iyi koşullarda bakıma muhtaç olan hayvanların yasal statüye kavuşturulmasını ve bu konuda da gerekli yasal işlemlerin yapılmasını bekliyoruz.'

İstanbul’dan geldiklerini ve durumu yerinde gözlemlediklerini belirten Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Temsilcisi Zuhal Arslan ise sokak hayvanlarının kötü şartlarda olduğunu ifade etti.

Arslan, 'Belediye burada bakım ve onarım yapamıyor. Bakımevinde 150 civarında canımız var ve bu canların çoğunluğu bedensel engelli. Üç ayaklı olanların yanı sıra kör olanlar da var. Yaşlı olanlar ile bebek olanlar da yardıma muhtaç. Bu nedenle buraya bir an önce el atılması gerekiyor ki bu canlar sokakta kalmasın. Çünkü bunlar zaten sokakta yaşayamazlar. İlgili kurumların anlaşmasını ve buradaki sorunun kısa sürede kalıcı olarak giderilmesini diliyoruz.' dedi.

Bitlis'te zorlu kış şartlarının etkili olmasından dolayı hazırlıkların hemen yapılması gerektiğini ifade eden Arslan, hayvanseverlerin, kurumların ve hayırseverlerin Bitlis Hayvan Bakım Evi'ne destek olmasını isteyerek, zor durumda olan hayvanlar için desteğe gerek duyulduğunu söyledi.

Kaynak: AA