Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı

İçel Valisi Özdemir Çakacak, hükümetin, son dönemlerde tüm sektörlerde yaptığı yatırımlarla göstermiş olduğu büyüme ve ilerleme hamlesini denizcilik sektöründe de sergilediğini belirtti.

Vali Çakacak, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerde hakimiyetin tasdiki niteliğindeki Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girerek, denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkan ve zenginliklerin Türkiye tarafından kullanılmasının sağlandığını, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizde ticari hakimiyetinin son bulduğunu kaydetti.

Kabotaj Kanunu’nun denizciliğin daha da büyümesinde önemli rol oynadığını belirten Çakacak, şöyle devam etti:

"Ülkemizin çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşması amacıyla başlatılan kalkınma seferberliğine de büyük ivme kazandırmıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun ülkemizin gelişme sürecinde ise önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir. Globalleşen dünyada ülke ekonomileri için lokomotif görevi gören temel sektörlerden biri olan denizcilik sektörü, sağladığı girdilerin büyüklüğü ve önemi açısından günümüzde ülkeler için hayati sektörlerden biri haline gelmiştir. Denizcilik sektörünün gelişimine büyük önem veren devletimiz ve hükümetimiz; özellikle son dönemlerde tüm sektörlerde yaptığı yatırımlarla göstermiş olduğu büyüme ve ilerleme hamlesini denizcilik sektöründe de sergileyerek ülkemizin uluslararası denizcilik pazarından aldığı payın daha da artmasına yönelik gelişmelerin yaşanmasını sağlamıştır."

İçel’in sahip olduğu stratejik ve coğrafi konumu, 321 kilometrelik sahili ve geçmişten günümüze taşıdığı deniz ticareti birikimiyle Türkiye ve Doğu Akdeniz hinterlandında olan ülkeler için deniz ulaşımı alanında bir merkez olma konumunu her geçen gün daha da pekiştirdiğini vurgulayan Çakacak, şunları kaydetti:

"Nitekim bugün dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında yer alan İçel Limanı, ilimizin bu konudaki iddiasını güçlü bir şekilde sürdürmesine ön ayak olmaktadır. Ayrıca İçel, ilde teşkilatlanmış askeri ve sivil kurumların yanında sahip olduğu yat limanı, marina, feribot iskeleleri, balıkçı barınakları gibi tesisler ile de Türk denizciliğinin gelişmesine önemli katkılar sunan bir il olma konumunu sürdürmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90’ıncı Yıldönümünü kutluyorum."
Kaynak: İHA