Çin Komünist Partisi'nin 95. Kuruluş Yıl Dönümü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in askeri gücüyle gösteriş yapmayacağını söyledi.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 95. yıl dönümü kutlamaları kapsamında yapılan törende Çin Devlet Başkanı Şi, parti üyelerine konuşma yaptı.

Törende konuşan Şi, Çin'in askeri gücüyle gösteriş yapmayacağını, başka ülkelere karşı güç tehdidi oluşturmadığını ve askeri güç gösterisi amacında da olmadığını savundu.

Askeri güç gösterisinde bulunmanın gücü aksettirmediğini ve bu durumun kimseyi korkutmadığını söyleyen Şi, Çin askeri stratejisinin aktif savunma pozisyonunda olduğunu vurguladı.

Dünya düzeninin, bir ya da birkaç ülkenin değil, kapsamlı bir uluslararası anlaşma çerçevesinde karar verilmesi gerektiğini de ifade eden Şi, dünyadaki tüm uluslara yarar sağlayacak şekilde küresel yönetim sistemi ve dünya düzenin ne olması konusunda müzakere aracılığıyla tüm ülke halklarının karar vermesi gerektiğini savundu.

- Tayvan'ın bağımsızlığı

Şi, konuşmasında Çin temeline dayanan ve Tayvan ile ilişkilerde barışçıl gelişmeyi güvence altına alan '1992 Mutabakatı'nı hatırlatarak Tayvan'ın bağımsızlığı konusunda ayrılıkçı eylemlere şiddetle karşı olduklarının altını çizdi.

Şi ayrıca, tüm Çin halkının, hiçbir şekilde, herhangi bir zaman, herhangi bir kişi tarafından yapılan ayrılıkçı faaliyetlere kesinlikle müsamaha göstermeyeceğini vurguladı.

Öte yandan ÇKP'nin 95 yıl önce kuruluşundan bu yana aldığı mesafeyi ve şu anki duruma nasıl geldiğini unutulmaması gerektiğini belirten Şi, ÇKP'nin ilkelerini ülkenin güncel durumuna ayak uydurması, parti üyelerine ÇKP bünyesinde birçok alanda tutarlı hareket etmeyi ve siyasi bütünlüğü sürdürme ihtiyacının farkında olunması talebinde bulundu.

Çin'de 88 milyon üyesi olan ÇKP'nin parti örgütlenmesi Çin Halk Cumhuriyeti kurucusu Mao Zıdong'un yaptığı kültür devrimi sırasında büyük oranda dağılmıştı. Parti, 'Çin özellikleri taşıyan sosyalizm' fikrini ortaya atan Dıng Şiaoping tarafından tekrar oluşturulmuştu.

Ülkenin devlet yönetiminde bütün yetkileri elinde toplayan ÇKP, Çin'in daimi iktidar partisi olarak görev yapıyor. Ülkedeki tüm devlet kadrolarının belirlenmesinde tek söz sahibi olan ÇKP'nin 7 kişiden oluşan 'Politbüro' kadrosunu, ülkenin en yüksek otoritesi olarak liderlik yapıyor.

Kaynak: AA