CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl Açıklaması

'(CHP'de bir grup muhalifin olağanüstü kurultay istemesi) Bir seçimli olağanüstü kurultaydan bahsetmek sadece partiye zarar verir. Seçimli kurultayı gerektiren bir durum yok. Niye? Çünkü partide bir genel başkan sorunu yok. Bin 275 delegenin bine yakınının oyunu alan bir genel başkan var' 'Tüzük değişikliği yapmayı planlıyoruz. Geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği olacak. Bu yüzden çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Tüzük kurultayı için zaman vermek doğru değil'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP'de bir grup muhalifin olağanüstü kurultay istemesine ilişkin, 'Bir seçimli olağanüstü kurultaydan bahsetmek sadece partiye zarar verir. Seçimli kurultayı gerektiren bir durum yok. Niye? Çünkü partide bir genel başkan sorunu yok. Bin 275 delegenin bine yakınının oyunu alan bir genel başkan var.' dedi.

Çayyolu'nda bir restoranda basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Bingöl, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kurultay sonrası oluşan yeni Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) çok ciddi çalışmalar yaptığını belirten Bingöl, CHP örgütlerinin de daha koordineli ve hızlı hale geldiğini ifade etti.

Sık sık farklı şehirlerde il başkanlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Bingöl, 9 Ağustos'ta il başkanları toplantısını Çanakkale'de yapmayı planladıklarını söyledi.

Bingöl, 'CHP'de tüzük kurultayının ne zaman yapılacağına' ilişkin bir soruya, 'Daha önce de tüzükte değişiklikler yapılmıştı. Şimdi günün şartları doğrultusunda mevcut tüzüğümüzde de değişiklik yapılması ihtiyacı doğdu. Yani tüzük değişikliği yapmayı planlıyoruz. Geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği olacak. Bu yüzden çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Tüzük kurultayı için zaman vermek doğru değil.' yanıtını verdi.

'CHP'de bazı muhaliflerin çalışmaları var. Tüzük kurultayı, seçimli bir olağanüstü kurultaya dönüşebilir mi?' sorusu üzerine Bingöl, şunları ifade etti:

'Biz 15-16 Ocak 2016'da olağan kurultayımızı yaptık. Aradan 5 aylık bir zaman bile geçmedi, tabiri caizse aldığımız mazbataların mürekkebi dahi kurumadı. Örgütlerimiz çok dinamik hale dönüştü. Çarşaf liste uygulamasıyla kongremizin bütün safhasında, delegelerimizin özgür iradesiyle bütün kurullarımız şekillendi. Herkes çok yoğun bir şekilde bu çalışmaların içindeyken, bir seçimli olağanüstü kurultaydan bahsetmek sadece partiye zarar verir. Seçimli kurultayı gerektiren bir durum yok. Niye? Çünkü partide bir genel başkan sorunu yok. Bin 275 delegenin bine yakınının oyunu alan bir genel başkan var. Başka bir adayın çıkmadığı bir kurultay gerçekleşmiş. Bu aşamada olağanüstü ne oldu ki bir seçime gidilsin? Biz işlerin daha iyiye gitmesi, aksaklıkları gidermek adına bu çalışmaları başlatmışken, kalkıp böyle bir şeyi dillendirmek partiye zarar verir.'

Bingöl, bu tür çalışmaların parti tabanında bir karşılığının olmadığını belirterek 'Keşke bunlar, parti bünyesinde, partinin yetki kurullarında yapılsa da daha da anlamlı olsa. Ama bunun gerek örgütler gerekse kurultay delegeleri nezdinde bir karşılığının olmadığını görüyoruz.' dedi.

- 'Programı da yineleyeceğiz'

Herhangi bir konuda ihtiyaç hasıl olduğunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bunun gereğini yaptığını ifade eden Bingöl, şu anda en çok çalışan genel başkanın Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi.

'Parti programı da değiştirilecek mi?' sorusuna Bingöl, 'Parti programının da yenilenmesini istiyoruz. Programla ilgili de arkadaşlarımız çalışma yapıyor. Son derece iddialı, içerikli bir program olacak.' yanıtını verdi.

'Atatürk Havalimanı'na düzenlenen terör saldırısının' anımsatıldığı Bingöl, terör konusunda AK Parti'nin sınıfta kaldığını ve terör eylemlerinin baş sorumlusu olduğunu iddia etti.

Bingöl, 'İktidar partisi, 'CHP'nin terör örgütü PKK ile iş birliği yaptığını' iddia ediyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?' sorusu üzerine, 'Bu, CHP hakkındaki bir karalama kampanyası, algı operasyonudur. Biz, PKK ya da onun uzantılarıyla hiçbir ortamda bir araya gelmedik. Terör örgütü ile iş birliği içinde olan iktidardır.' görüşünü savundu.

- 'İsrail resmi özür dilemedi'

'Terör saldırılarıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'dan bir görüşme talebiniz olacak mı?' sorusuna karşılık Bingöl, sorunların çözümü için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını ancak uzattıkları elin bugüne kadar geri çevrildiğini kaydetti. Bingöl, iktidar partisinden bir talep gelmesi durumunda, terör saldırılarını önleme konusunda iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bingöl, 'Son dönemde dış politikada yaşanan gelişmelerin' sorulması üzerine, dış politikada büyük hatalar yapıldığını ileri sürdü. İsrail'in, Türkiye'den resmi bir özür dilemediğini ifade eden Bingöl, 'İsrail'in özrü, devlet arşivlerinde olmayacak ama biz, Rusya'ya mektup göndererek resmi bir özür diledik.' dedi.

Tekin Bingöl, Rusya ile yakınlaşmada, Türkiye'nin beklediği gibi önemli birtakım gelişmelerin olmayacağını savundu.

Suriye ile ilişkilere de değinen Bingöl, 'Birkaç ay içerisinde Emevi camisinde namaz kılacaktık. Muhtemelen Esed kardeşim, Esat olacak ve iki kardeş kol kola Emevi camisinde bir cuma namazı kılarlarsa hiç şaşırmayın. Çünkü çok güvendiği partnerlerinin tamamı şu anda Türkiye'yi yalnız bıraktı. Suriye'de IŞİD'e ve diğer terör örgütlerine karşı savaşan gruplar, Amerika ve Rusya ile iş birliği içerisindeler, Türkiye orada yalnız. Rusya ile anlaşma yapıldı, hadi bakalım bizim uçaklarımız Suriye hava sahasına girebilecek mi?' diye konuştu.

Kaynak: AA