Soma'daki Maden Faciası Davası

Manisa Barosu Başkanı Arslan: 'Davanın 8. duruşmasına bilirkişi raporu bekleniyor'

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili ceza davasının 14 Haziran'da yapılacak 8. duruşması için bilirkişi raporunun beklendiğini söyledi.

Manisa Barosunda basın toplantısı düzenleyen Başkan Arslan, Soma Eynez Kömür Ocağı'nda meydana gelen maden faciasında 301 madencinin ölmesiyle hukuki sürecin başladığını belirtti.

Arslan, Soma Cumhuriyet Savcılığının 8'i tutuklu 46 sanık hakkında düzenlediği iddianameye ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın 8. duruşmasının 14 Haziran'da yapılacağını kaydetti.

Duruşmaya 5 Şubat 2016'da maden ocağında yapılan keşif sonucunda bilirkişilerin sunacağı raporun beklendiğini kaydeden Arslan, 'Bu zamana kadar bilirkişiler bu raporu sunmamıştı. Dosyada bu rapor yok' dedi.

Başkan Arslan, bundan sonraki süreçte davaya yön verecek olanın gelecek bilirkişi raporu olduğunu savundu.

- Soma İş Mahkemesi

Soma İş Mahkemesinde madenci yakınlarınca açılan davaların da devam ettiğini belirten Arslan, 'Soma İş Mahkemesi, bir dava üzerinde karar vermiş, şehit yakınlarına manevi tazminat takdir etmişti. İstanbul'da hazırlanan bilirkişi raporuna göre de kararını vermişti. Sonraki süreçte Soma Kömürleri A.Ş. vekilleri, mahkeme hakimlerinin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürüp reddi hakim talebinde bulunmuştu. Soma Mahkemesi ise bu talebi reddetmişti. Bunun üzerine Soma Kömürleri A.Ş. temyize gitmiş ve dosya Yargıtaya gönderilmişti.' dedi.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin değerlendirmesi sonucunda Soma Kömürleri A.Ş. vekillerinin yapmış olduğu itirazların yersiz olduğuna hükmedildiğini vurgulayan Arslan, 'Mahkeme hakimlerinin bu davalara devam etmesi gerektiği kararı verilmişti. Yani Yargıtay reddi hakim talebinin reddine dair kararı onaylamış oldu. Bunun üzerine geçen hafta Soma İş Mahkemelerinde davalar tekrar görülmeye başlandı. Bu davalarda sadece manevi tazminat içeren dosyalardan bazıları bitirildi.' diye konuştu.

Önceki mahkeme kararlarında mağdur kardeşler için 35 bin lira, 40 bin lira civarında manevi tazminat, eşler içinse 60 ile 100 bin lira arasında tazminatların verilmeye başlandığını hatırlatan Arslan, şöyle devam etti:

'Geçen hafta bitirilen bazı dava dosyalarında bu doğrultuda kararlar vermeye başladılar. Hem maddi, hem manevi tazminat talebi varsa bile maddi tazminatın hesaplanması yönünden dosyalarımız bilirkişiye gönderilmeye başlandı. Maddi tazminat yönünden de bilirkişi raporu geldiği tarihten itibaren ilgili davaların sonuçlanması söz konusu olacak. Bu yıl ekim- kasım aylarında açılan davaların büyük kısmı Soma İş Mahkemelerinde sonuçlanmış olacak.'

Soma İş Mahkemelerinde 410 civarında dosya olduğunu da ifade eden Arslan, sürekli yeni davaların açılmaya devam ettiğini, sayının yükselebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA