Samsun'un İlk Akıllı Ve Engelsiz Müzesi

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un tek akıllı ve engelsiz müzesinin ziyaret ederek eksikleri ve yeni yapılabilecek düzenlemeleri yerinde inceledi.

Samsun'un İlk Akıllı Ve Engelsiz Müzesi
Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kuvay-i Milliye toplantılarının ilkinin yapıldığı söylenen Şeyh Sadi Tekkesi ve yanında bulunan akıllı engelsiz müzeleri gezerek incelemelerde bulundu. 3 yapının da bütün engellilerin gezebileceği hazırlanan müzeler ve tekkelerde gazi ve şehitlerin adının yaşatılmasının yanı sıra Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk toplantısının yapıldığı ortam ve Kıbrıs Barış Harekatı’ndan izler taşınıyor.

Samsun’un Kurtuluş Mücadele tarihinin sadece anlatılanlardan ibaret olmadığını belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk yapıldığı şehir. 19 Mayıs 1919 hadisesi sadece Atatürk’ün Samsun’a çıktığı resmi tarih dilinde anlatılanlardan ibaret değil. Onun arka planında kahramanlıklar var. Halk örgütlenmeleri ve halkın verdiği mücadele var. Atatürk’ün o mücadele başlangıcını ateşleyiciliğiyle ilgili sürecin içinde oluşmuş olan olayların birçoğunu araştırarak bulmak mümkün. Bunlardan bir tanesi de Atatürk’ün Samsun’a çıktığı sabah burada kaldığı süre ve buradan Havza’ya gidinceye kadar geçen süre ve sonrasında Amasya, Sivas ve Erzurum Kongresi sürecidir. Bunları bütün ayrıntılarıyla anlatmak istiyoruz” dedi.

“KURTULUŞ MÜCADELESİ’NİN BİLİNMEYEN YÖNLERİNİ ANLATMAK İSTİYORUZ”

Kurtuluş Mücadelesi’nde bilinmeyen kahramanlıkları da gün yüzüne çıkartmak istediklerinin altını çizen Yılmaz, “Atatürk’ün Samsun’dan Havza’ya geçerken talimatla kurdurduğu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nden önce kurulmuş olan Kuvay-i Milliye’nin halk içerisindeki örgütlenmesini ancak tekkelerde ve buna benzer dini tesislerde güvenli bulanlar, buralarda toplantılarını yapabiliyordu. Bunlardan bir tanesi de Samsun’da Kuvay-i Milliye’nin yaptığı Müdafa-i Hukuk amaçlı toplantılardı. Bu toplantılar o yıllarda Şeyh Sadi Tekkesi’nde gerçekleşiyordu. Burada Atatürk’ün başlattığı harekete nasıl destek verileceği konuşuluyordu. Buradaki mekan komple belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Şeyh Sadi Tekkesi’nin olduğu yer o günkü misyonuyla tekrar yüklendi. Buradaki bir diğer binayı da şehit ve gazilerimizin anısına küçük bir müzeye döndürdük. Depo olarak kullanılan diğer binayı da diaroma müzesi haline dönüştürdük. Tarihimize ışık tutmaya çalışıyoruz. Tarihimizin ayrıntılarına girmeye çalışıyoruz. Kurtuluş Mücadelesi’nin Samsun’da başlama hareketinin bilinmeyen diğer yönleriyle destekleyerek ve donatarak gelecek nesillerimize buranın yurt edilmesiyle alakalı süreci göstermeye çalışıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun. Şu anda biraz eksikliklerimiz var. O eksiklerimizi tamamlayalım en kısa sürede buranın açılışını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Samsun’da ilk olma özelliği taşıyan tekke ve müzenin içine insan girmediği sürece çalışmıyor. İnsanı algıladıktan sonra faaliyete geçen müze ve tekkede o döneme ait bulgular vatandaşlara hem görsel hem işitsel hem de yazılı olarak aktarılıyor.

Şeyh Sadi Tekkesi ve Kuvay-i Milliye Ruhu binası, Şehit, Gazi Anı Evi ve Dioramig Müze’den oluşan 3 yapı kısa süre sonra vatandaşların ziyaretini açılacak.
Kaynak: İHA