Muğla'da Hedef Eko Turizm

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) tarafından turizm değerlendirmesine yönelik toplantı düzenlendi. Bölge turizmi için Eko turizme geçişin önemine değinen DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, ‘’bölgemizin bulunmaz değerlerini marka olabilecek projelere dönüştürmek için çalışıyoruz’’ dedi.

Muğla'da Hedef Eko Turizm
Hilton Dalaman Sarıgerme Resort Otel’de yapılan toplantıda Muğla turizminin sorunları ile bölge turizmini daha ileriye taşıyabilecek projeler gündeme getirildi.

DOKTOB Başkanı Yücel Okutur; birliğin kuruluş amacından bahsettiği konuşmasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile DOKTOB arasında bölge için önemli katkıları olacak iş birliği anlaşması imzalandığını hatırlattı.

Türkiye’nin ilk engellilere engelsiz tekne projesini hazırlayarak GEKA’ya sunduklarına dikkat çeken Okutur, Avrupa’da ve Türkiye’de turizm ile tarımda ciddi bir trend değişikliği olduğunu dile getirdi.

Ekolojik turizm ve tarımın ön plana çıktığını vurgulayan Okutur; ‘’Ülkemizde ekolojik turizm, tarım ve çeşitli endemik bitkilere, termal su kaynaklarına ve kültürel değerlere sahip olan Muğla ilimiz ve 3 ilçemiz çok önemlidir. Bu nedenle DOKTOB tarafından bölgede eko turizm ve tarım için gerekli incelemeler ve stratejik planlar yapılmış, ilk uygulama Çandır Köyü’nün sertifikalı organik köy statüsüne alınması sağlamıştır’’ diye konuştu.

‘’AMAÇ BÖLGENİN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTMEK’’

Ekolojik turizm ve tarım planlarının geniş kapsamlı yapılarak 5 dönüm ve üzeri narenciye ve nar bahçelerinde 10-12 odalı butik tesislerin yapılarak bölgenin marka değerinin yükseltilmesini amaçladıklarını vurgulayan Okutur, ‘’Agro turizm, Eko turizm ve tarımsal çeşitlilik geleceğin en önemli sürdürülebilir turizm ve ürün pazarlama gücünü artıracaktır. DOKTOB’un amacı, bölgemizin bulunmaz değerlerini önce bölge halkına anlatarak sonra da bu değerleri marka olabilecek projelere dönüştürerek turizm ve ekonomide en iyi getiriyi sağlamaktır. Kimsenin yapmadığı kalite ve marka olabilen projeleri ve uygulamayı biz yaparsak içinde bulunduğumuz krizi daha çabuk atlatabiliriz’’ dedi.

Okutur, DOKTOB üyeleri için tesislerinde farkındalık yaratacak logolu DOKTOB üyelik tabelası verilerek bu tesislerin turistler için daha tercih edilir konuma getirileceğini de sözlerine ekledi.

Turizmde Master planının önemine değinen Muğla Valisi Amir Çiçek ise, ‘’bilimsel çalışmalar ve uygulamalar ile Master planı hayata geçirilmeli, bölge turizminin olmazsa olmazı bir konu Master planı’’ ifadelerini kullandı.

‘’PROJE TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ’’

Türkiye turizmini hızla büyüdüğüne dikkat çeken Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, ‘’Amacımız kalkınmayı sağlamak, ekonomik kalkınma yanında kültürel kalkınmayı da getirecek. Bugün Dünya ile rekabet ederek, muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmemizin iki yolu var, eğitimde ve ekonomide kalkınmayı sağlamak. Bunun için hepimize görev düşüyor. Siyaset hayatım boyunca Ankara’da hiçbir projeye hayır denildiğini duymadım. Yeter ki takip edilsin. Alt yapısı olgunlaştırılsın. Projelere destek vermeye hazırız’’ şeklinde konuştu.

‘’TURİZM, SİYASETİN EN AZ YAPILMASI GEREKEN ALAN’’

Siyasetin en az yapılması gereken alanın turizm olduğunu ifade eden CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, ‘’turizm huzurun ve güvenin olduğu alanlara doğru kayar, ekolojik, sağlık, spor, yayla turizmi gibi alternatif turizmleri geliştirmemiz gerekiyor. Muğla turizmi için el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Bu bölge için tarım ve turizm çok önemli burada siyaseti bir kenara bırakmamız gerekiyor’’ dedi.

‘’TURİZM ODAKLI BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’’

Turizmin deniz, kum, güneş üçgeninden çıkarılması gerektiğini söyleyen Muğla Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar ise ‘’tematik turizmi, sağlık turizmini, spor turizmini öne çıkartmamız gerekiyor. Sosyokültürel varlıklarımızı öne çıkartmamız lazım. Turizmde engellilerin çok büyük bir payı var. Bir engelli en az bir refakatçi ile tatile geliyor. Tatile gelen engelli insanların gelir düzeyi oldukça yüksek dolayısı ile bizim engelli turizmini, sağlık turizmini öne çıkartmamız gerekiyor ki şu anda yaşadığımız sıkıntılardan kurtulalım’’ diye konuştu.

Toplantıya Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Valisi Amir Çiçek, MSKÜ Rektörü Mansur Harmandar, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Kaymakamları ve Belediye Başkanları ile DOKTOB üyeleri katıldı.

Kaynak: İHA