Kanada'daki Yangını Söndürmeye Gelen Afrikalı İtfaiyeciler Ücrete İsyan Etti

Kanada’nın Fort McMurray bölgesinde devam eden orman yangınını söndürmek için Güney Afrika’dan günlüğü 15 Kanada dolarına getirilen 300 itfaiyeci, verilen ücreti az bularak çalışmayı durdurdu.

FORT MCMURRAY – Kanada’nın Alberta eyaletinde devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına katılmak üzere Güney Afrika’dan gelen 300 itfaiyeci, ücret konusunda anlaşamayınca işi bıraktı.

-Günlük 34 TL yevmiye

Güney Afrika Cumhuriyeti’nden geçen ay sonu getirilen 300 itfaiye eri, kendilerine verilen günlük 15 Kanada doları (34 TL) yevmiyeye isyan ederek çalışmamaya başladılar. Arkadaşları adına bir açıklama yapan Güney Afrikalı itfaiyeci Bitiro Moseki, yerel basında kendileri hakkında aşırı ücret aldıklarına ilişkin çıkan haberlere çok üzüldüklerini ifade etti. ‘’Saatlik değil, günlük 15 dolara çalışıyoruz’’ diyen Moseki, bu ücrete ilaveten 35 dolar da balans ücreti olduğunu belirterek, 'ancak bunu, 6 ayın sonunda eve giderken ödeyecekler. Böylece günlük 50 dolara (114 TL) çalışmış olacağız' dedi. Ücretler iyileştirilmeden çalışmayacaklarını açıklayan Bitiro Moseki, Güney Afrika diplomatik misyonunun duruma çare bulmasını istedi.

-‘’Bizim sorunumuz değil’’

Öte yandan Alberta Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, 'Biz Güney Afrika makamları ile her bir itfaiyeci için günlük rayiçleri üzerinden anlaşma yaptık. Burada bir sorun varsa, o itfaiyeciler ile Güney Afrika makamları arasındadır' denildi.

-Kanadalının saatlik ücreti 15 dolar

Bu arada Alberta’da vasıfsız bir işçinin saatlik asgari ücreti, resmi olarak 11.20 Kanada doları (25 TL) olarak ödeniyor. Eyalet Çalışma Bakanlığı'nın internet sitesinde yeralan bilgilere göre bu rakam, Alberta’da halen genelde 15 Kanada doları (34 TL) olarak uygulanıyor. Alberta eyalet hükümeti daha önce de saatlik asgari ücretin 2018 yılından itibaren resmi olarak dolara yükseltileceğini açıklamıştı.

-Yangın devam ediyor

Öte yandan bölgede etkili olan orman yangını da ilerleyerek devam ediyor. Yangın Bilgilendirme Merkezi’nin son açıklamasına göre 581 bin 956 hektarlık bir alanda etkili olan yangın, Saskatchewan eyaletine de sarkmış durumda. Yangın söndürme çalışmaları 2794 itfaiyeci, 147 helikopter, 16 tanker ve 233 ağır iş makinası ile aralıksız sürdürülüyor.
Kaynak: AA