'Işıklı Kulak Projesi' Kütahya İl Birincisi Oldu

Kütahya'da düzenlenen, 'Şimdi Düşünme Zamanı Projesi' kapsamında Evliya Çelebi Orta Okulunda hazırlanan, 'Işıklı Kulak' Projesi il birincisi oldu.

Projeyi hazırlayan 7. sınıf öğrencisi Elif Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin işitme engelli öğrencilerin çoklu test sorularına katılabilmelerini amaçladığını söyledi.

İşitme engelli bir arkadaşından esinlenerek bu projeyi hazırlamaya karar verdiğini anlatan Kutlu, 'Teknoloji tasarım öğretmenimiz hayatımızdaki sorunlarla ilgili proje hazırlamamız önerisinde bulunmuştu. Benim de o anda işitme engelli olan arkadaşım aklıma geldi. İşitme engelli öğrenciler bizler gibi derslerde çoklu test sorularının cevaplarını öğrenemiyorlardı. Ben de bu sorunlarının ortadan kaldırılması için danışman öğretmenimle birlikte 3 ay süren çalışma sonucunda bu projenin prototipini yaptım.' dedi.

Kutlu, 'Işıklı Kulak' Projesi'yle işitme engellilerin artık çoklu test sorularının cevaplarını öğrenebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Öğrenci masasına led ışıklarla kurulan sistem öğretmen masasından kumanda edilecek. Sistemin üzerine işitme engelli öğrenciler test kağıtlarını koyacak. Öğretmen de kendi masasından testteki soruların doğru şıklarının altındaki ışıkları yakacak. Bu sayede işitme engelli öğrenci yanan ışık sayesinde hangi şıkkın doğru olduğunu görebilecek. Bu öğretmen ve işitme engelli öğrenci arasındaki iletişimi kolaylaştıracaktır. Projemiz duyma engelli öğrencilerin okul hayatını kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Amacımız engelleri ortadan kaldırarak tam öğrenmeyi hayata geçirmektir.'

Projeye danışmanlık yapan teknoloji ve tasarım öğretmeni İlknur Sarıhan da öğrencisinin projesinin Kütahya'daki 38 proje arasından seçildiğini ifade ederek, prototipi hazırlanan projenin Konya'da düzenlenen 'Şimdi Düşünme Zamanı Projeleri' sergisinde yer aldığını kaydetti.

Kaynak: AA