Çeltik Ekim Sezonu Erken Açıldı

Birinci sınıf çeltik üretiminin yapıldığı Balıkesir'in Gönen ve Manyas ilçelerinde ekim sezonu bu yıl erken başladı Çeltik ekilen alan bu yıl, geçen yıla göre Gönen'de 4 bin dekar, Manyas'ta ise yaklaşık 8 bin dekar arttı.

RIDVAN TANDOĞAN - SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Birinci sınıf çeltik üretiminin yapıldığı Balıkesir'in Gönen ve Manyas ilçelerinde ekim sezonu bu yıl erken açıldı.

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çeltik ve pirinç denildiğinde ilk akla gelen yerlerin Gönen ve Edirne olduğunu söyledi.

Çiftçilerin tarlaların hazırlıklarını ve bakımlarını yaptığını, sulama ve tohum atma işlemlerini sürdürdüğünü belirten Özkurt, 'Bu yıl 10 gün kadar erken başladı ekimlerimiz. Hava şartlarının uygun olmasıyla ekilecek araziler erken hazır hale gelince çiftçimiz çeltik ekimine başladı.' dedi.

Özkurt, ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık 4 bin dekarlık artışla 85 bin dekara ulaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

'Bunun yaklaşık yüzde 40'ında baldoluk, geri kalanında diğer çeşitler üretiliyor. İnşallah üretim ile ürünün raftaki farkı kapanır çiftçimiz de daha fazla kazanır hale gelirse ben inanıyorum bir sonraki yılda ekim alanımız daha da artacaktır. İklimsel olarak erken ekim yapılmasından dolayı erken hasat dönemi yaşayacağız. Ürünümüz hassas ve suyu çok seven bir ürün. Üretimden ve hasat sezonundan umutluyuz. Üretim sezonunun, sadece çeltik üreticilerimize değil tüm üreticimiz için bol bereketli, afetsiz, bol kazançlı geçmesini temenni ediyorum.'

Gönen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ertan Soylu ise çeltik ekim alanlarının kontrollerinin yapıldığını vurgulayarak, çiftçilerin ekim beyanlarını tamamladığını, dekar başına 3 lira olan sıhhi tedbir ve ruhsatiye ücreti karşılığında bu yıl 85 bin dekar alanda çeltik ekimi gerçekleştirileceğini söyledi.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç da Manyas Ovası sağ sulama ve toplulaştırma çalışmaları nedeniyle geçen yıl 62 bin dekar olan çeltik ekim alanının bu sezon 8 bin dekar artarak 70 bin dekarı bulacağını dile getirdi.

-'Geçen yıl üretici umduğunu bulamamıştı'

Geçen yıl çeltik üreticisinin umduğunu bulamadığını, fiyatların düşük kaldığını anlatan Danç, şunları kaydetti:

'Bu yıl beklentimiz yüksek. Geçen sene baldo ve Osmancık türü ağırlıktaydı, bu yıl ise yabancı çeşitler ekiliyor. Bunların verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı. Fiyat olmasa da verimden kazanıyoruz. Geçen yıl bir dekarın maliyeti bin 100 liraydı. Manyas ortalaması ise dekara 450 kilogram civarında. Baldoda sıkıntı yaşıyoruz, geçen seneki fiyatlar maliyeti kurtarmadı. Bu yıl ise iyi fiyatların oluşmasını bekliyoruz.'

Eşen Mahallesi Muhtarı Kudret Özden ise elle veya savurma makinesi ile dekara ortalama 23-25 kilogram çeltik tohumu attıklarını belirterek, 'Çeltik ekim tarihinden itibaren 120 günde hasat edilir hale geliyor. Bu da çeltik hasadının normal şartlarda ekim ayı başında olabileceği anlamına geliyor.' dedi.
Kaynak: AA