Venezuela'da Göstericiler Polisle Çatıştı

Ulusal Seçim Konseyi binasına yürümek isteyen protestocular polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için referandum yapılması amacıyla toplanan imzaların sayılmasını talep eden binlerce kişi, başkent Caracas'ta gösteri düzenledi.

Polis, Ulusal Seçim Konseyi (CNE) binasına yürümek isteyen göstericilere biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) Koalisyonu'nun yaptığı açıklamada, CNE'nin görüşmeleri beş kez ertelediği ifade edilerek referandum için gereken imzaları atan ve bunların onaylanmasını isteyen kişilerin organize olduğu ve imzalarını savunacakları belirtildi.

Açıklamada, ülkenin başına dert olan krizin çözülmesi için tek barışçıl yolun referandum olduğu vurgulandı.

Muhalefet lideri Henrique Capriles, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Maduro'nun görevden alınması için referandum yapılmasının ilk etabında gerekli imzaların yasalara göre 5 günde değerlendirilmesi gerekirken, CNE'nin imzaların yüzde birini bir aydan uzun sürede değerlendirdiğini ifade etti.

Referandum için verilen mücadelenin Venezuela halkının büyük bir kısmının yaşadığı krize demokratik bir çözüm olduğuna dikkati çeken Capriles, bunun Maduro'nun görevden alınmasından fazlası olduğunu kaydetti.

Capriles, protestonun ardından CNE üyeleriyle görüştüğünü ve sonuçların 15 ila 21 Haziran'da duyurulacağını bildirdi.

- Yeterli imza sayısının 9 katı toplanmıştı

Muhalefetteki MUD Koalisyonu, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşaması için gereken 200 bin imzanın 9 katının toplandığı ve CNE'ye sunulduğunu geçen ay başında açıklamıştı.

CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin referanduma gidilmesi için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını daha toplaması gerekecekti.

Referandum sürecinin ilk ve ikinci adımları tamamlanırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.

- Referandum süreci

Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu.

Bu sürenin 19 Nisan'da sona ermesiyle muhalefet 27 Nisan'da, CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı. Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde parlamentoda 17 yıl aradan sonra ilk kez çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu, göreve başlamıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD Koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik 'nitelikli çoğunluğu' elde etmesine engel olmuştu.

Yardımcılığını yaptığı Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelen Maduro, aralıktaki seçim sonuçlarının kesinleşmesi üzerine televizyonda yayınlanan açıklamasında, seçim mağlubiyetini kabul ederek, 'Muhalefet değil karşı devrim kazandı.' ifadesini kullanmıştı.

Son 17 yılda sosyalist rejimle yönetilen Venezuela'da Maduro, politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştiriliyor. Maduro'ya karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA