Şampiyon Devenin Dişlerine Kanal Tedavisi Yapıldı

Türkiye’de bir ilke imza atıldı ve “Sümer” adlı şampiyon devenin dişlerine dört saat süren iki seansta dolgu ve kanal tedavisi uyguladı.

Şampiyon Devenin Dişlerine Kanal Tedavisi Yapıldı
Aydın’da Yörüklük döneminden bugüne devam eden deve sevgisi, Türkiye’de eşine az rastlanır bir uygulamanın da başarılmasına öncülük etti. Yenipazar ilçesinde yaşayan Mehmet Sümer, uzun yıllardır arenalarda boy gösteren şampiyon devesi ’Sümer’ rahatsızlanınca büyük bir çaresizlik yaşadı. Yaklaşık 2 yıldır dişindeki rahatsızlıktan dolayı güreşemeyen devesinin çektiği acılardan kurtulması ve yeniden çok sevdiği güreşlere katılabilmesi için arayış içerisine giren Mehmet Sümer, özellikle deve hastalıklarındaki tecrübesi nedeniyle ’Deve Doktoru’ unvanlı veteriner hekim Mustafa Kayhanlar’a başvurdu. Deve Sümer’in dişlerine 2’şer saat süren iki seanstan oluşan bir tedavi uygulayan Kayhanlar, dişlerden birisine dolgu, diğerine ise kanal tedavisi yaptı. Türkiye’de ilk kez denenen uygulamayı başarıyla gerçekleştiren Kayhanlar, çektiği acı nedeniyle huysuzluk yapan deveyi sağlığına kavuşturdu.

"YAKIN BİR ZAMAN DA ESKİ SAĞLIĞINA VE GÜREŞ SAHALARINA DÖNECEK"

Yapılan eski yöntemlerle törpülenen dişlerin devenin sağlığına zarar verdiğini belirten veteriner hekim Mustafa Kayhanlar, ”Sümer adlı deveyi tedavi etmeden önce gördüğüm manzara içler acısıydı. Yapılan eski yöntem olan diş törpüleme ve yanlış bakım sonucu dişin siniri ile kan damarlarının parçalanmış. Bu nedenle devenin sağlığını etkilemiş ve şiddetli ağrıdan dolayı güreşemez hale gelmiştir. Bizde Türkiye’de bir ilke imza atarak devenin çürük dişlerine dolgu ve kanal tedavisi uyguladık. İki gün süren tedavide tekrar aynı şeyler yaşanmaması için piyasada olan en iyi araç gereçler kullanılarak en ince noktasına kadar bakımı yapıldı. Dolgu tedavisinde ise halk arasında gümüş dolgu denilen amalgam maddesi kullanılarak en iyi şekilde yapıldı. Yapılan tedavi ile yakın bir zaman da eski sağlığına ve güreş sahalarına dönecektir. Deve sahiplerinden ricam, bu işlemi veteriner hekim gözetiminde yaptırmalarıdır. Aksi durumda bu tür sonuçlar doğurabiliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA