Rekabetçi Sektörler Programı

Gaziantep Teknopark'ın ArGe ve teknolojik altyapısı 8 milyon avro yatırımla desteklendi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Gaziantep Teknopark'ın Ar-Ge ve teknoloji altyapısı 8 milyon avro yatırımla desteklendi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknolojiyi iyi kullanan, inovasyon kapasitesi güçlü KOBİ’lerin yaratılması, desteklenmesi ve sayılarının artması için teknolojiye dayalı girişimciliği ve Ar-Ge'yi destekliyor.

Bu kapsamda 2007 yılında kurulan Gaziantep Teknopark, kentin Ar-Ge’ye ilişkin potansiyeline önemli katkı sağlıyor. Bu doğrultuda Gaziantep Teknopark'ın altyapısının geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması için Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 8 milyon avro yatırım yapıldı.

Gaziantep Teknopark'ının Ar-Ge ve Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ile 8 büyük laboratuvar, eğitim amaçlı 220 kişilik modern konferans merkezi ve 33 ofis alanı ile Gaziantep Teknopark'ın fiziki altyapısı genişletilirken, kapasite arttırmaya yönelik olarak Teknoloji Transfer Ofisi kuruldu.

Gaziantep Teknopark bünyesinde yenilikçi girişimciler, KOBİ’ler ve üniversiteler arasında köprü oluşturulması amacıyla kurulan Teknoloji Transfer Ofisiyle nano teknoloji, mekatronik, sağlık ve tarım başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilere eğitim verilmesi amaçlanıyor.

Projede ayrıca akredite nano teknoloji ve mekanik prototiplerin deneylerinin yapılacağı ortak kullanımlı laboratuvarlar yer alıyor. Projenin hedef grubunu ise Ar-Ge ve bilişim sektöründeki işletmelerin yanı sıra Gaziantep Teknopark içinde yer alabilecek işletme sahipleri oluşturuyor.

- Anket gerçekleştirildi

KOBİ’lerin mevcut Ar-Ge altyapısının belirlenmesi için 300 işletmeyle anket gerçekleştirildi. Anket çalışması doğrultusunda proje süresince 700 işletme 40’ı aşkın eğitimden yararlandı.

KOBİ’lere birebir danışmanlık hizmeti de veren olan Teknoloji Transfer Ofisi, fikri mülkiyet hakkı, hibe başvurusu, iş planı, iş geliştirme gibi pek çok konuda yol gösterecek.

Ofis, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü teşvik ederek KOBİ’lerin büyümesi, akademisyen ve öğrencilerin girişimci yönlerinin desteklenmesinin yanı sıra finansal, teknik ve mesleki eğitimler açısından çeşitli destek mekanizmalarını da devreye sokacak.

Proje kapsamında teknoparklar için hazırlanan el kitabının da Teknoloji Geliştirme Bölgelerine yol haritası olması bekleniyor.
Kaynak: AA