Ramazan Gecesi, Sohbet Ve İllüzyon Gösterisiyle Renklendi

Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan etkinliklerinde “Sevgi Sofraları”nda oruçlarını açan Maltepeliler, iftar sonrası sahnelenen illüzyon gösterisiyle keyifli dakikalar yaşadı.

Ramazan Gecesi, Sohbet Ve İllüzyon Gösterisiyle Renklendi
Maltepe’de Organik Pazar alanında gerçekleştirilen Ramazan etkinlikleri, renkli görüntülere sahne oluyor. Sunuculuğunu Reha Yeprem’in üstlendiği etkinlikler, iftarın hemen ardından yazar Dursun Gürlek’in sohbetiyle devam etti. Gürlek, Osmanlı dönemi Ramazanları ve İstanbul’un fethiyle ilgili bir sohbet gerçekleştirdi. İstanbul’un fethi sırasında yaşananlar, Hz. Muhammed’in İstanbul’un fethiyle ilgili sözleri ve Osmanlı döneminde sultanların yaptırdıkları selatin camilerine de değinen Gürlek, eski Ramazan geleneklerinden diş kirasıyla ilgili bir anı aktardı:

“Dönemin Sultanı Abdülaziz, bir gün Sadrazamlarından Yusuf Kamil Paşa’nın konağına iftar için gidiyor. Bu şu demek, misafir kabul eden aile yani sadrazamın ailesi, diş kirası vermek zorunda. Sadrazam diş kirası olarak konağın tapusunu padişaha veriyor, padişah ise bunu büyük memnuniyetle kabul ederek, tekrar sahibine iade ediyor. Sadrazam’ın eşiyse, Amasya’nın ünlü hattatlarından Şeyh Hamdullah’ın yazdığı Kur’an’ı altın tepsi içinde padişaha sunuyor. Ne büyük nezaket değil mi? Şu inceliğe bakın. İşte Ramazan, eski Ramazan bu demekti.”

TERAVİH SONRASI İKRAM

Sohbet sonrası sahnelenen “tıraş şov”, katılanları gülme krizine sokarken, gerçekleştirilen illüzyon gösterisiyle de Ramazan gecesi renklendi. Ayrıca Maltepe Feyzullah Efendi Camisi’nde, teravih namazını sonrası tatlı ikram edildi.
Kaynak: İHA