Lice Belediye Başkan Yardımcısı Erkuş'a Hapis İstemi

Lice Belediye Başkan Yardımcısı Erkuş hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı İddianamede, Erkuş'un, silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda, bölgedeki yol kesme eylemlerine katılımı arttırmak amacıyla vatandaşları propaganda, baskı ve tehditle yönlendirmeye çalıştığı, belediyenin imkanlarını kullanarak eylemci grupların bölgeden ayrılmadan eylemlerine devam etmesine olanak sağladığı belirtildi.

Lice Belediye Başkan Yardımcısı Harun Erkuş hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Geçen yıl tutuklanan Erkuş ve Abdullah Hocaoğlu hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 24 Mayıs 2014'te silahlı terör örgütü PKK/KCK üyelerinin, Diyarbakır-Bingöl karayolu ve Hani-Lice ile bağlantı yolları üzerinde yol kesme, adam kaçırma ve güvenlik güçlerine taş, molotofkokteyli, havai fişek, kesici ve delici malzeme ile desteklenmiş el yapımı patlayıcılarla terör saldırıları gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

Lice ilçesi Yolçatı Mahallesi'nde teröristlerce sözde 'şehitlik' ilan edilen mezarlıkta örgütün kurucularından Mahsun Korkmaz'ın heykelinin yapıldığı belirtilen iddianamede, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda heykelin söküldüğü kaydedildi.

Operasyonun yapıldığı bölgede güvenlik güçlerine, Erkuş'un da aralarında yer aldığı gruptan uzun namlulu silah, el yapımı patlayıcı ve taşlarla saldırıda bulunulduğu aktarılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

'Jandarma ekipleri tarafından havaya uyarı ateşi açılmış, ayrıca olay yerine helikopter desteği de sağlanarak terör örgütü mensuplarının saldırıları önlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra heykel yerinden sökülerek el konulmuş ve dönüşe geçildiği esnada ağaçlık bölgeden terör örgütü üyeleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş edilmeye devam edilmiştir. Operasyonda görevli birliklere terör örgütü üyeleri tarafından uçaksavar, Zagros silahları, roketatar ve el yapımı patlayıcılarla gerçekleştirilen saldırılarda 38 zırhlı araç hasar görmüş, 2 taarruz helikopterinin de 6 noktasına bu atışlar isabet etmiştir.'

İddianamade, iletişimin denetlenmesi tedbiri kapsamındaki çalışmalar sonucunda Erkuş'un, yaptığı görüşmelerde terör örgütü PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda bölgedeki yol kesme eylemlerine katılımı arttırmak amacıyla vatandaşları propaganda, baskı ve tehditle yönlendirmeye çalıştığı belirtildi.

Erkuş'un, halkı kışkırtarak olayların tırmandırılması ve güvenlik güçlerinin görevini yapmasının engellenmesine neden olduğu aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

'Erkuş, basın yayın organları ile irtibata geçerek, asılsız beyanlarda bulunarak, halkı devlete karşı kin ve nefret duyma ve başkaldırıya geçme yönünde eylemleri teşvik etmiştir. Belediye imkanlarından sözde eylemci-iş birlikçi gruplara çadır, battaniye, yiyecek, içecek, bayrak, flama temin etmek suretiyle grubun bölgeden ayrılmadan eylemlerine devam etmesine olanak sağlamıştır. Güvenlik güçlerinin, yol kesme, araç gasbetme, çadır kurma gibi yasa dışı eylemlere müdahalesi esnasında provoke etmek için büyük çaba sarf ederek, eylemcileri organize ettiği ve yönlendirdiği tespit edilmiştir.'

Hocaoğlu'nun da PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda bölgedeki saldırılara katıldığının tespit edildiği bildirilen iddianamede, şu tespitlerde bulunuldu:

'Hocaoğlu, güvenlik güçlerinin, yol kesme, araç gasbetme, çadır kurma gibi yasa dışı eylemlere müdahalesi esnasında müdahaleyi engellemek için katıldığı terör örgütüne müzahir eylemci gruplara çadır, battaniye, yiyecek, içecek, bayrak, flama temin edilmesini sağlamıştır. Grubun bölgeden ayrılmadan eylemlerine devam etmesine olanak sağladığı ve terör örgütünün dağ kadrosu ile irtibatının bulunduğunun tespit edilmiştir.

Tutuklu sanıkların, PKK/KCK silahlı terör örgütü ile organik bağ kurdukları, örgüt üyeleri ile irtibat halinde oldukları, eylemlerindeki çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk değerlendirildiğinde örgütün hiyerarşik yapılanmasına dahil oldukları belirlenmiştir.'

- İstenen cezalar

İddianamede, Lice Belediye Başkan Yardımcısı Harun Erkuş ile Abdullah Hocaoğlu hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır'ın Hani ve Lice ilçelerinde geçen yıl 30 Temmuz'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda halkı tehdit ederek Bingöl-Diyarbakır karayolunda yol kesme ve güvenlik güçlerine saldırı eylemlerini organize ettikleri iddiasıyla 6 şüpheli gözaltına alınmış, zanlılardan Harun Erkuş ve Abdullah Hocaoğlu, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmış, 4'ü ise serbest bırakılmıştı.
Kaynak: AA