İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Açıklaması

İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, İnönü Üniversitesi bünyesinde, ‘Yerli İlaç Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin (YİAGEM) kurulacağını ifade ederek, projeyi oluştururken bölgenin, ülkenin ve insanlığın ihtiyaçlarını göz önüne aldıklarını söyledi.

İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Açıklaması
İlaç üretimi konusunda Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu aktaran İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, yerli ilaç üretimine İnönü Üniversitesi’nin katkı sunması halinde Malatya’nın dünyanın en gözde merkezlerinden birisi olacağını ifade etti.

Karabulut, “Ne yazık ki, bizim ürettiğimiz herhangi bir ilaç yok. İlaç üretimi konusunda tamamen dışa bağımlıyız. Yıllardır bu durum benim içimi acıtmıştır. Görevin bana verilmesi durumunda ilk işim Yerli İlaç Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi’ni hayata geçirmek olacak. Bu merkezde, eczacılık, tıp, biyoloji, kimya, fizik ve mühendislik alanlarında akademisyenler, araştırmacılar, ilaç şirketleri, ilaç keşif odaklı sözleşmeli hizmet kuruluşları ve danışmanlıklarının bilgi alışverişi yapması sağlanarak, yerli ilaç süreçlerine hız kazandırılması, yeni ortaklıklar kurularak ilaç keşfi veya geliştirme çalışmaları yürütülecek. Ayrıca klinisyenler ile klinik dışı disiplinler arası köprü oluşturacak, geri planda kalan, seslerini duyuramayan ya da yeni ilaç geliştirme projelerine katkı sunacak birçok akademik grup arasında işbirliği yapılmasına zemin hazırlanacak. Malatya hepimizin ortak sevdası. Bilgi, beceri ve tecrübelerimizi ortaya koyarak bir adım daha ilerlemek için çalışmalarımız aralıksız devam edecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA