Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nannt Açıklaması

'Türkiye ile işbirliğimiz çok profesyonel ve güven dolu. Ege'de de İncirlik üssünde de çok sıkı bir işbirliği var'

Almanya Savunma Bakanlığı sözcülerinden Boris Nannt, 'Genel olarak Türkiye ile işbirliğimiz çok profesyonel ve güven dolu. Ege'de de İncirlik üssünde de çok sıkı bir işbirliği var.' dedi.

Nannt, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Alman gazetecilerin neden İncirlik üssüne alınmadığı şeklindeki soruyu yanıtladı.

Yıllardır Türkiye ile çok sıkı askeri işbirliklerinin bulunduğunu belirten Nannt, 'Dün medya günümüzü iptal ettik. Sebebinin ne olduğu konusunda bilgim yok. İstanbul'daki terör saldırısından kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyorum.' ifadesini kullandı.

Gazeteciler için yeni bir medya gününün planlandığını dile getiren Nannt, 'İncirlik'te daha önce de güvenlik sebeplerinden dolayı kısıtlamalar olmuştu. Tabii ki orada güvenlik düzeyi çok yüksek. Genel olarak Türkiye ile işbirliğimiz çok profesyonel ve güven dolu. Ege'de de İncirlik üssünde de çok sıkı bir işbirliği var.' diye konuştu.

Nannt, geçmişte de gazetecilerin ziyaretlerinin güvenlik sebebi ile iptal edildiğine dikkati çekerek, Türkiye ve İncirlik üssünde görev yapan diğer ülkelerle de yakın ilişki içinde olduklarını, askerlerinin ve doğal olarak gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için de Türk yetkililerle irtibatı sürdürdüklerini söyledi.

Nannt ayrıca Türkiye ile askeri işbirliğinden memnun olduklarını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de 'Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Yine de düşünce özgürlüğü konusunda farklı görüşlere sahibiz. Biz her zaman her yerde Alman gazetecilerin rahat şekilde çalışabilmesi için çabamızı sürdüreceğiz. Bunu geçmişte de saydam şekilde gösterdiğimize inanıyorum.' dedi.

DAEŞ ile mücadele kapsamında Türkiye'nin daveti üzerine İncirlik üssünde bulunduklarını ifade eden Schaefer, 'Biz orada misafiriz ve Alman Meclisinin kararı uyarıca istediğimizi yapabildiğimiz için de müteşekkiriz. Örneğin, Suriye'deki DAEŞ'e karşı tutumumuzda. Bu durumda tabii ki Türk ev sahibimizin ve müttefikimizin güvenlik değerlendirmelerine güveniyoruz. Bunun da doğal olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Schaefer ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in 1915 olaylarına ilişkin karar tasarısıyla ilgili oylamaya neden katılmadığı sorusu üzerine, Steinmeier'in çok daha önceden planlanmış Latin Amerika ziyaretine işaret ederek, Dışişleri Bakanının daha önce yaptığı bir açıklamada, partisinin birlik içinde hareket etmesinin kendisi için çok önemli olduğunu söylediğini hatırlattı.

Kaynak: AA