TÜSİAD AB Temsilcisi Kaleağası Açıklaması

'Türkiye, büyük bir vefakarlıkla 72 kriterden büyük çoğunluğunu yerine getirdi. Gerisini yerine getirme yolunda. Terörün tanımı ile ilgili sorun yaşanıyor. Burada mutlaka orta yol bulunmalı. AB, Türkiye’nin terörle mücadeledeki duyarlılıklarını anlamalı' '(Vize serbestisiyle) Türk vatandaşlarının Avrupa ve dünyaya açılımı, Türkiye açsından ekonomik, siyasal ve toplumsal rekabet gücünü de beraberinde getirir' '1970'lerden kalma ulusal çıkar muhasebeleriyle 21. yüzyılda Kıbrıs sorununa yaklaşmak gericilik olur. Kıbrıs'ta ne olursa olsun kazanan Türkiye olacaktır'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü ve Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Bahadır Kaleağası, vize serbestisiyle ilgili, 'Türkiye, büyük bir vefakarlıkla 72 kriterden büyük çoğunluğunu yerine getirdi. Gerisini yerine getirme yolunda. Terörün tanımı ile ilgili sorun yaşanıyor. Burada mutlaka orta yol bulunmalı. AB, Türkiye’nin terörle mücadeledeki duyarlılıklarını anlamalı.' dedi.

Kaleağası, Brüksel'de, AB-Türkiye ilişkileri ve vize serbestisi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bir ülkenin ve insanlarının dünyaya açıklığının, o ülkeyi dış politikadan ekonomiye, sanattan bilime ve girişimciliğe kadar her alanda geliştiren bir konu olduğunu belirten Kaleağası, AB'den vize serbestisi alınmasının Türkiye'nin menfaatine olduğunu vurguladı.

Kaleağası, vize serbestisinin temmuz ortasına doğru gerçekleşmesinin hala teorik açıdan mümkün olduğunu, AB ve Türkiye'nin vize serbestisi sağlanması için ortak bir noktada buluşması gerektiğini söyledi.

Vize serbestisinin Türk vatandaşları için önemli bir konu olduğunu dile getiren Kaleağası, şunları kaydetti:

'Türk vatandaşlarının Avrupa ve dünyaya açılımı, Türkiye açsından ekonomik, siyasal ve toplumsal rekabet gücünü de beraberinde getirir. Ortada bir anlaşma var. Türkiye, büyük bir vefakarlıkla 72 kriterden büyük çoğunluğunu yerine getirdi. Gerisini yerine getirme yolunda. Terörün tanımı ile ilgili sorun yaşanıyor. Burada mutlaka orta yol bulunmalı. Bir taraftan AB, Türkiye'nin terörle mücadeledeki duyarlılıklarını anlamalı.'

- 'Önünde siyasal engel olmayan başlıklar hızla açılmalı'

Kaleağası, Türkiye'nin AB'ye aday ülke olarak AB standartlarına uymakta hızla ilerlemesinin faydalarına dikkati çekerek, AB ile müzakerelerin hızlandırılması, önünde siyasal engel olmayan sosyal politika, kamu ihaleleri, rekabet başlıklarının hızla açılır hale gelmesi gerektiğini aktardı.

Kıbrıs'ta hızla çözüme gidilmesi gerektiğini savunan Kaleağası, 'Kıbrıs engeli, AB-Türkiye ilişkilerinden kalktıktan sonra hem AB ilişkilerimizde kazanacağımız ivme ve bunun getireceği siyasal ve ekonomik katma değer hem de Kıbrıs adasının üzerindeki ekonomik etkimiz muazzam olacaktır. Kıbrıs'ta çözüm için ne gerekiyorsa yapmak gerekiyor. 1970'lerden kalma ulusal çıkar muhasebeleriyle 21. yüzyılda Kıbrıs sorununa yaklaşmak gericilik olur. Kıbrıs'ta ne olursa olsun kazanan Türkiye olacaktır.' diye konuştu.

- 'Türkiye açısından Gümrük Birliği'nin yenilenmesinin çok önemli'

Kaleağası, Türkiye açısından Gümrük Birliği'nin yenilenmesinin çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek, 'Kamu ihaleleri, tarım, hizmet sektörü, ihtilafların çözümü gibi alanlarda ilerlemek gerekiyor. Bunlar, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik rekabet gücü açısından pozitif gelişme olacaktır. Türkiye mutlaka AB ile ABD arasında devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) içerisinde yer almalı.' ifadelerini kullandı.

Kaleağası, Türkiye'nin bütçe açığı ve kamu borçları gibi makroekonomik istikrarla ilgili iki önemli kriterde AB'den çok daha iyi bir performans sergilediğini de sözlerine ekledi.

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.

AB, vize serbestisi için Türkiye’den terörle mücadele kanununu değiştirmesini isterken, Ankara da AB'nin terörle mücadelede Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate almadığını savunuyor.
Kaynak: AA