Obama, Hindistan Başbakanı Modi İle Görüştü

Görüşmede Modi, Paris'te imzalanan iklim değişikliği anlaşmasının ülkesinde yıl sonuna kadar onaylanması konusunda söz verdi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Beyaz Saray'da görüştü.

Obama ile Modi'nin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Modi'nin, aralarında ABD ve Hindistan'ın da bulunduğu toplam 175 ülke tarafından imzalanan iklim değişikliği anlaşmasının yıl sonuna kadar ülkesinde onaylanması konusunda söz verdiği kaydedildi.

Görev süresi dolmadan Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın uygulanabilir hale gelmesi için çalışan Obama'nın da Modi'nin bu açıklamasından memnun olduğu belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın Hindistan'da yürürlüğe girmesi için Modi'nin, kabinesinin onayını alması gerekiyor.

Aralık 2015'te Paris'te gerçekleştirilen İklim Değişikliği Zirvesi'nde üzerinde uzlaşmaya varılan anlaşma, 22 Nisan'da Birleşmiş Milletler'de (BM) 175 ülke tarafından imzalanmıştı.

Anlaşmanın uluslararası anlamda yürürlüğe girmesi için küresel emisyonun yüzde 55'ini temsil eden 55 ülkenin ya anlaşmaya katılması ya da onaylaması gerekiyor. ABD Başkanı Obama, Kongre onayı olmadan anlaşmaya katılabiliyor.

Anlaşma ile küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ila 2 derece sınırlandırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA