MHP Antalya İl Başkanı Aksoy Açıklaması

'Turizm sektörünün acil beklediği tedbirlerin alınmadığı gibi, geciken muhtasar geçici vergi, KDV, SGK prim borçları için ödeme emirleri gönderilerek işletmelerin elektronik haciz işlemleri ile yüz yüze bırakılmaktadır'.

MHP Antalya İl Başkanı Mustafa Aksoy, turizm sektörünün acil beklediği tedbirlerin alınmadığını, geciken muhtasar geçici vergi, KDV, SGK prim borçları için ödeme emirleri gönderilerek işletmelerin elektronik haciz işlemleri ile yüz yüze bırakıldığı, belediyelerin su, elektrik dağıtım şirketlerinin de elektrik borcu nedeniyle kesinti uygulayarak tesisleri zor durumda bıraktığını iddia etti.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, turizm ve tarıma bağlı Antalya ekonomisinin, her iki alanda da tarihinin en kötü dönemini geçirdiğini savundu.

Antalya ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörünün, yaşanan Rus krizi ve terör olayları nedeniyle durma noktasına geldiğini kaydeden Aksoy, 'Sonuçları belli olmasına rağmen hükümetin gerekli önlemleri zamanında almamasından dolayı Antalya ekonomisi bugünkü ağır travmayı yaşamaktadır. Hükümet konuya lokal bazlı bakarak birkaç büyük firma için geçici çözümler üretmiş, konuyu örtbas etmiştir.' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya krizinin hemen sonrasında MHP tarafından bir inceleme heyeti oluşturulduğunu ve heyetin sektör temsilcileriyle istişare toplantıları yaparak, onların görüş ve önerilerini TBMM'de dile getirdiğini kaydeden Aksoy, açıklamasına şöyle devam etti:

'Ancak hükümet hiçbir tedbir almayarak sektörel krizin her geçen gün daha çözümsüz hale gelmesine neden olmaktadır. Turizm sektör temsilcileriyle yaptığımız istişareler neticesinde, sektöre destek olacak acil tedbirleri şöyle sıralayabiliriz. 2016 yılı ve 2017 ilk 6 ayına ait SGK prim borçları silinebilir veya irtifak ve ecri misil borçlarında olduğu gibi önümüzdeki yıllara yayılarak taksitlendirilebilir. Muhtasar vergi ödemeleri de silinebilir veya taksitlendirilebilir. KDV, geçici vergi ve kesin vergi dönem borçları taksitlendirilebilir. 2016 yılı ve 2017 ilk 6 ayına ait tahakkuk eden elektrik ve su borçları için hükümetin aracılık etmesi ve ödemelerin 2017 yılından sonra uygun taksitlerle ödenmesi sağlanabilir. Ve en önemlisi BDDK, bankalara olan kredi borçları ve faizlerinin ilgili bankalar tarafından ötelenmesine açık ve kesin destek sağlamalıdır.'

Turizm sektörünün acil beklediği tedbirlerin alınmadığı gibi geciken muhtasar, geçici vergi, KDV, SGK prim borçları için ödeme emirleri gönderilerek işletmelerin elektronik haciz işlemleri ile yüz yüze bırakıldığı iddiasında bulunan Aksoy, 'Bununla birlikte ödenemeyen elektrik ve su borçları için belediyeler ve elektrik dağıtım şirketleri de kesinti uygulayarak tesisleri zor durumda bırakmaktadırlar.' dedi.

Kaynak: AA