En Büyüklerin İlk 3'Ü Koç'tan

İSO'nun 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesinde ilk 3'ü Koç Topluluğu şirketleri aldı Listede yer alan ilk 10 şirketin 4'ü otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' 2015 yılı araştırmasında ilk 3'e Koç Topluluğuna bağlı şirketler damga vurdu.

AA muhabirinin İSO'nun 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' çalışmasından derlediği bilgiye göre, üretimden satışlarda ilk sırayı TÜPRAŞ alırken, ikinci sırada Koç Topluluğunun diğer şirketi Ford Otomotiv, üçüncü sıraya ise topluluğun 'amiral gemisi' olarak nitelendirilen Arçelik yerleşti.

Listede geçen yıl 9. sırada yer alan Tofaş, bu yıl 5. sıraya yükseldi. Böylece listede ilk 5'in 4'ünü Koç şirketleri oluşturdu.

- 'Altın'cıların yükselişi

İSO 500 listesinde kıymetli madenler şirketlerinin yükselişi de dikkati çekti. Geçen yıl listede 26. sırada bulunan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), bu yıl 12 basamak yükselerek 14. sıraya yerleşirken, Nadir Metal Rafineri de 56. sıraya çıktı. Geçen yıl ilk 500 listesinde yer almayan Gram Altın Pazarlama da listeye bu yıl 207. sıradan girdi. Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler ise 233. sıraya yükseldi.

- En yüksek katma değer yaratan 2. kuruluş, adının açıklanmasını istemedi

'İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' çalışmasında kuruluşlar yarattıkları katma değer itibarıyla da sıralandı. 2015 yılında üretici fiyatlarıyla en yüksek katma değer yaratan 2. sıradaki firmanın ismini açıklamasını istememesi dikkati çekti.

Bu arada, listede yer alan ilk 10 şirketin 4'ü otomotiv sektöründe faaliyet gösterirken, diğer öne çıkan sektörler ise enerji ve demir-çelik oldu.

Öte yandan, listede yer alan İSO üyesi kuruluşların sayısı 182 olurken, 2014 yılına göre ilk 500 içinde yer alan İSO üye sayısı 8 kuruluş azaldı. İSO 500 kapsamında İSO üyelerinin sayısı 2013 ve 2014 yıllarından sonra geçen yıl da geriledi.

Kaynak: AA