4. Jameel Ödülü'nün Kazananı Belli Oldu

V&A ile paydaşı Art Jameel iş birliğiyle düzenlenen, 25 bin Sterlin değerindeki Jameel Ödülü'nü Ghulam Mohammad kazandı Jürinin belirlediği 11 finalistin eserleri, Pera Müzesi'inde 14 Ağustos'a kadar görülebilecek.

Victoria ve Albert Müzesi (V&A) ile paydaşı Art Jameel iş birliğiyle düzenlenen, 25 bin Sterlin değerindeki Jameel Ödülü'nü Ghulam Mohammad kazandı.

Bu yıl 4. kez verilen ödül, ilk kez V&A dışında bir yerde, Pera Müzesi'nde düzenlenen törenle açıklandı. Törende konuşan V&A Direktörü ve Jameel Ödülü Jüri Başkanı Martin Roth, Jameel Ödülü'nün 2009 yılından bu yana, iki yılda bir verildiğini söyledi.

Ödülün V&A ile Jameel ailesinin yakın bağlarını ortaya çıkardığını aktaran Roth, 'Ödülümüz, 6 yıldır güçlenerek büyüdü. Dünyanın her yerinden artarak ilgi görmekte. Bu yıl 280 başvuru oldu. İlk defa Afganistan, Mali, Tayland, Porto Riko'dan adaylar vardı. Jüri olarak 11 finalist belirledik ve finalistlerimizi dünyaya tanıtmak bizim bir görevimiz. Bence burada herkes ödülü hak ediyor.' dedi.

Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol ise İslam sanatı ve mirasının çağdaş sanat üzerindeki etkisini çok güçlü bir şekilde vitrine çıkaran sergiye ve Jameel Ödülü törenine ev sahipliği yapmaktan dolayı gururlu olduklarını dile getirdi.

Ghulam Mohammad da nitelikli bir ödül aldığı için çok mutlu olduğunu ve ödülün, kendi sanat hayatı için çok önemli olduğunu kaydetti.

- Ödül 25 bin Sterlin

Dil ve yazıyı, hem kendi kimliğini, hem kültürel, tarihsel ve çağdaş kimliği ifade etmenin bir aracı olarak kullanan Pakistanlı Ghulam Mohammad, 25 bin Sterlin'le ödüllendirildi.

Ödül kapsamında seçilen 11 sanatçı arasında ayrıca, David Chalmers Alesworth, Rasheed Araeen, Lara Assouad, CANAN, Cevdet Erek, Sahand Hesamiyan, Lucia Koch, Shahpour Pouyan, Wael Shawky ve Bahia Shehab da yer alıyor.

Jameel Ödülü, İslam sanatıyla çağdaş sanatsal üretim arasındaki bağı yeniden kurmak amacıyla, İslam geleneğinden esinlenen çağdaş sanat ve tasarım çalışmalarına veriliyor.

Tören sonunda, finalistlerin, kolajlardan video yerleştirmelerine, kaligrafiden heykele, farklı mecrada ürettikleri 30'dan fazla eserinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

Sergi, 14 Ağustos'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA