Milletvekili Tin Açıklaması 'Enerjide Yerli Yatırım Dönemi'

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Elektrik Piyasası Kanunu ile enerji sektörünün daha da öncelikli hale geldiğini söyledi.

Milletvekili Tin Açıklaması 'Enerjide Yerli Yatırım Dönemi'
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda görüşmeler sonucu kabul edilerek yasalaşan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enerji sektöründe önemli adımların atıldığını belirten Şahin Tin, "Hızlı bir değişim süreci yaşanıyor. Bu yaşanan hızlı değişim sürecinde sektörün önündeki engelleri aşmak adına bir takım yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Türkiye olarak enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak durumundayız. Önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak olan enerji talep artışını karşılamak ve arz güvenliğini sağlamak adına gerekli olan tedbirleri de almak durumundayız. Enerji sektöründeki serbestleşme süreci ve rekabetçi yürüyüş anlayışı sektörü çok hızlı bir değişime uğratıyor. AK Parti iktidarları olarak ortaya koyduğumuz temel anlayış çevresel faktörleri göz ardı etmeden, tüketicinin korunmasını önceliğimiz olarak görmek durumundayız. Bu manada elektrik fiyatlarının daha da aşağılara çekilmesinin temel adımı yerli ve yenilenebilir kaynakların daha verimli halde kullanımını sağlamak olacaktır" dedi.

"ENERJİDE DIŞ TİCARET AÇIĞINI AZALTACAĞIZ"

Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılayabilir duruma gelme hedefinde olduğunu belirten Tin, "Enerji konusunda ortaya koyduğumuz stratejinin başında arz güvenliği, alternatif enerji kaynaklarının çeşitliliği, yerli ve yenilenebilir kaynakların hayata geçirilmesi gibi hususlar gelmektedir. Aslına bakıldığında görüşmeler sonucu kabul edilen bu kanunun temeli küresel etkileri minimize edilmiş, ihtiyacımız olan enerjinin tedarik güvenliği ile yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanımını içermektedir. Enerji kaynaklı dış ticaret açığımızı da atılan bu adımlarla azaltmayı hedefliyoruz. Öyle ki başta yerli kömür kaynaklarının azami ölçüde kullanılması hem ülkemizin arz güvenliğini sağlayacak, istihdama katkı olacak, hem de ülkemizin dış politik pozisyonuna da güç verecektir. Arz planlamalarına ve yapılan yasal düzenlemelere bakıldığında 2023 yılına kadar yerli linyit ve taş kömürü kaynaklarının tamamının elektrik üretim amacıyla değerlendirilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor. Enerji sektöründe yapılan bu yasal düzenlemeyle ithal kaynaklara olan bağımlılığımızı azaltacağız" ifadelerini kaydetti.

"ENERJİDE TEKNİK KAYIP ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI"

Milletvekili Şahin Tin, elektrik iletim ve dağıtım süreçlerinde teknik olarak kaybın yaşanmamasının mümkün olmadığını dile getirerek, "Ancak gerçekleşen kayıp kaçakların azaltılması yani minimum seviyeye indirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Öyle ki partimiz iktidarları dönemine bakıldığında teknik kaybın çok önemli ölçüde azaldığını görmek mümkün. Kayıp kaçak oranı Ak Parti iktidarlarının kararlı enerji politikası sayesinde yüzde 20’lerden yüzde 14’lere düşürüldü. Hedefimiz ise yüzdelik anlamda bakıldığında tekli rakamlara düşürmek olacaktır. Kayıp kaçak konusunda maalesef halkımızı gerçekten uzak bilgilerle yanıltmaya çalışanlar var. Aslına bakıldığında kayıp kaçak oranlarının elektrik tüketicileri tarafından karşılanması bugün ortaya çıkmış bir durum değildir. Bu husus Cumhuriyetin kurulduğu ve elektrik hizmetinin verildiği ilk yıllardan beri süregelen bir durumdur. Bugün yapılan bu düzenlemeyle piyasalarda kayıp kaçak oranının teknik perakende ve dağıtım sistemi içinde rehabilite edilmesi ve rakamların daha da aşağı seviyelere çekilmesi hedefleniyor. Yine bahse konu bu yasal düzenleme toplam tüketici faturası içinde yer alan kayıp kaçak oranının hesaplanırken dışarıda yer almasını sağlayan teknik bir düzenlemedir" dedi.

Kaynak: İHA