Gaziantep'te Kurutmalık Mevsimi Başladı

Özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeler kurutulmak üzere Gaziantep’teki çatı ismi verilen askılardaki yerini aldı.

Gaziantep'te Kurutmalık Mevsimi Başladı
İçel, Tarsus, Adana gibi şehirlerden Gaziantep Sebze Hali’ne gelen biber, patlıcan, salatalık ve kabaklar, kurutmacılar tarafından alınarak, mahalle aralarında ev kadınları ve genç kızlar tarafından tohumları temizlendikten sonra 50’şerli olarak iplere diziliyor. Daha sonra şehrin en fazla güneş alan boş arazilerinde hazırlanan ve çatı ismi verilen askılara asılan kurutmalıklar, sebzesine göre 3 gün ile 15 gün arasında değişen sürede tekrar toplanarak talebe göre yurt içi veya yurt dışına gönderiliyor.

“BU YIL İHRACATTAN KAYNAKLI GEÇ KURUTMAYA BAŞLADIK”

Kurutmacı Resul Çelik, kurutulacak biberlerin Tarsus’tan geldiğini belirterek, “Biberleri oyuculuk yapan kadın çalışanlara belirli miktarlarda dağıtıyoruz. Daha sonra içleri oyulan ve temizlenen yeşil biberleri burada işçilerle beraber seriyoruz” dedi.

Bu yıl ihracattan kaynaklı geç kurutmaya başladıklarını vurgulayan kurutmacı Resul Çelik, ’’Kurutma normalde Haziran Ayı’nda başlardı. Bu sene ihracat olmaması biberlerin iri olması dolayısıyla da kilo dövdüğü için, tane başına fiyat yükseldi. İhracat daha yeni başladığı için bu sene geç kalındı. ” diye konuştu.

“BELLİ BİR ÇALIŞMA SÜRESİ YA DA SAATİ YOK”

Çalışma sürelerinin değiştiğini anlatan kurutmacı Abdullah Karabaş, “Burada işimiz bazen sabah ezanı başlıyor akşam 21:00’a kadar, bazen de 3 saat çalışıyoruz. Kadınların yaptığı oyma işlemi, ipe takma işleminden sonra biz buraya getiriyoruz. Serme işlemi yapıyoruz. Sermeleri yaptıktan sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruma işleminden sonra tekrar toplama işlemine giriyoruz. Toplama işleminden sonra da müşteriye üç beş kuruş karla satıyoruz. Gaziantep ürünlerinin kurutma işlemi bir ay sonra başlayacak. yaptığımız işten biz de bizimle çalışanlar da para kazanıyor. Allah Emeğimizi boşa çıkarmasın” şeklinde konuştu.

PATLICAN 3, BİBER 15 GÜNDE KURUYOR

Tarladan gelen patlıcanların da biber gibi oyucular tarafından hazırlanıp iplere geçirildiğini vurgulayan kurutmacı İlyas Karabaş, “ Patlıcan oyuluyor ondan sonra kurutma etabına geçiliyor. Çatılara astığımız patlıcanlar 3 gün içerisinde kuruyor ve ardından satım aşamasına geliniyor. Patlıcanın bibere göre daha erken kuruyor. Biber ise, günün sıcaklığı havanın sıcaklığına göre değişiyor. Biber hava sıcaklığı iyi giderse 8 günde, yok normal serinlikte giderse 12-15 günü buluyor. Kuruyan biber ve patlıcanlar 50’şerli olarak iplere geçirilir ve bin başı yani 1000’er adet olarak satılır. Daha sonra her yıl maliyete göre bir fiyat biçilir, toptancılara satılır. Bu yaptığımız kurutmacılık işindeki risk ise, aşırı fırtına ve rüzgarla ürünün uçması ya da yağmur ve dolu yağması. Çünkü yağmurun değdiği biber kararır küflenir. Bir de tarladan hormonlu gelen biberler var onlar da güneşe çıkınca hemen içi küflenir” diye konuştu.

Kaynak: İHA