Bayburt Halk Pazarında 'Yabancı Esnaf' Arbedesi

Halk pazarındaki bazı esnaflar, kendilerinin başka illerde satış yapamadığını öne sürerek, il dışından gelen pazarcılara tezgah açtırmayınca iki grup arasında arbede yaşandı.

Bayburt’ta, halk pazarındaki bazı esnaflar, kendilerinin başka illerde satış yapamadığını öne sürerek, il dışından gelen pazarcılara tezgah açtırmayınca, iki grup arasında arbede yaşandı.

Bayburt'ta zabıta ekipleri, Genç Osman Mahallesi Koruk Caddesi üzerinde pazartesi günleri kurulan halk pazarında satış yapmak için il dışından gelen esnafa, satış yapmanın artık yasak olduğunu bildirdi.

Pazarcı esnafı Kani Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinden gelerek Bayburt halk pazarında 10 yıldır satış yaptığını, ancak bugün zabıta ekipleri ve Bayburtlu esnafların kendisine artık tezgah açmasının yasak olduğunu söylediğini ifade etti.

Önceki hafta geldiklerinde de bazı esnafların, Bayburt halk pazarına gelmemelerini kendilerini ifade ettiğini dile getiren Demir, 'Geçen hafta geldiğimizde bize buradaki esnaflar bir daha gelmememizi söylediler. Biraz tehditkar konuştular. Zabıtalar da bizi bilgilendirmek için isim ve telefon numaralarımızı aldı ama arayan olmadı.' dedi.

Demir, pazara satış için geldiklerinde Bayburtlu esnafların, boş araçlarını kendilerinin daha önce tezgah kurduğu alanlara çektiğini de anlatarak, 'Zabıtalar geldi. Bir bölümü tezgah açmamız için bize yer gösterdi. Diğer bir ekip geldi onlar da açtırmadı. Burada kendi aralarında kavga oldu.' ifadelerini kullandı.

Bayburtlu müşterilerin de çoğunlukla kendilerini tercih ettiğini ifade eden Demir, 'Esnaf açtırmıyor, belediye yetkilileri izin vermiyor. Bazı arkadaşlar belediyeye gitti. Başkan burada yokmuş, yardımcısı da onay vermemiş. Yani bize burada tezgah açtırmıyorlar.' şeklinde konuştu.

Bayburtlu pazarcı esnafı Murat Diktaş ise Bayburtlu pazarcılar olarak hiç bir ilde pazarlara giriş yapamadıklarını belirterek, 'Adaletse herkese adalet sağlanması lazım. Belediyenin de bu işe el atmasını istiyoruz. Biz sayın milletvekillerimizin de bu işe el atmasını istiyoruz. Bayburt her konuda mı sahipsiz? Bizim tepkimiz buna. Biz artık her şeyin adaletli ve eşit olmasını istiyoruz.' dedi.

Vatandaşlardan Recep Atmaca da kendisinin memur olduğunu ve il dışından gelen pazarcılar daha ekonomik verdiği için onları tercih ettiğini dile getirerek, 'Bayburt'a daha temiz ve kaliteli ürün geliyor. O da Bayburt'un esnafı. Herkes açsın tezgahını. Serbest piyasa kim kimden alırsa alsın.' ifadelerini kullandı.

Zaman zaman sert tartışmaların ve arbedelerin yaşandığı pazar yerinde, zabıta ve Bayburtlu esnaflar, il dışından gelen esnafların tezgahlarını kaldırarak, satış yapmalarını engelledi.

Kaynak: AA