Vali İle Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı

Siirt’te asırlardan beri Ramazan ayının gelişini bildirmek amacıyla yakılan Mede ateşi, bu yıl da yakıldı.

Vali İle Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı
Siirt Belediyesi tarafından Kızlar Tepesi İtfaiye Parkı’nda düzenlenen etkinliğe, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Siirt Belediye Eş Başkanları Tuncer Bakırhan ve Belkıza Beştaş Epözdemir, Siirt Ziraat Odaları Birliği Başkanı Gündüz Tanık, HDP Siirt İl Başkanı Abdullah Çetin, İHD Siirt Şubesi Başkanı Zana Aksu, Siirt Barış Anneleri Platformu üyeleri katıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Melede ateşinin Siirt’in önemli değerlerinden biri olduğunu, bu geleneğin devam ettirmesi açısından bu toplantıyı önemsediğini söyledi.

Melede ateşinin Siirt başta olmak üzere değişik bölgede ramazanın gelişinin hatırlatması açısından önemli bir gelenek olarak geçmişte yer aldığını belirten Vali Tutulmaz, "Ancak zamanla teknolojinin gelişmesi ve şehirleşmenin artmasıyla bu gelenekten uzaklaşılmış. Ancak son yıllarda belediyenin öncülüğünde bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor" dedi.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Siirt Beledi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise, Siirt’te bu ateşin ramazan ayının gelişini müjdeleyen bir sembol olduğunu söyledi.

Melede ateşinin ramazan arifesi öncesi, ramazan ayının gelişini müjdeleyen sembolü olduğunu belirten Bakırhan, bu ateşin barış ve huzura vesile olmasını diledi.

Melede ateşinin asırlardan beri ramazan ayının gelişini komşu yerleşim birimlerine haber vermek amacıyla Siirt’te yakıldığını belirten ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Ayhan Mergen, Melede’nin yüzlerce yıllık bir gelenek olduğunu söyledi.

Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde Ramazan ayının ancak gökyüzünün incelenmesi ile başladığını hatırlatan Mergen “Eski yıllarda gökyüzünü sürekli takip ederek, ayı gördüklerinde ramazan ayına başlanıyordu. Bu nedenle gözlem büyük bir önem taşıyordu. Büyük alimlerin yetiştiği ilimizde yapılan bu gözlemin çevrede bulunan köy ve kasabalara duyurmak için böyle bir yöntem seçilmiş. Bu yöntemle aynı zamanda on bir ayın sultanı olan ramazanın gelişinden duyulan sevinçte dile getiriliyor. Melede hazırlıklarına bir iki hafta öncesinden başlardı. Mahallenin çocukları toplanarak tek tek evlerin kapısını çalarak çalı çırpı toplarlardı. Bunu yaparken de evin nazlı çocuklarına yönelik dualar içeren teker maniler hep bir ağızdan söylenirdi. Aynı şekilde akşamüstü evlerine dönen mahallenin de erkeklerinden para toplanır ve çalı çırpı alınırdı. Alınan bu çalı çırpılar mahallenin korunaklı bir yerinde saklanır ve arife günü mahallenin meydanında kule haline getirilerek akşam ezanına yakın bir saatte tutuşturulurdu" dedi.

Daha sonra katılımcılar hep birlikte Melede ateşi yakıldı.
Kaynak: İHA