Sanatçılar Parkı'nda 'Ağaçlar Kesilmesin' Eylemi

Adana’da çevre aktivistleri, çıkmaz sokak açılacağı gerekçesiyle bazı ağaçların kesilmesi gündeme gelen Sanatçılar Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, yanlış olan bu uygulamadan geri dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Sanatçılar Parkı'nda 'Ağaçlar Kesilmesin' Eylemi
Seyhan Belediyesi, Reşatbey Mahallesi’nde çıkmaz sokak olan ve ucu Sanatçılar Parkı’na uzanan 62029 numaralı sokağın açılması için çalışma başlatmıştı.

Bu kapsamda, parkta bulunan bazı ağaçların üzerine geçtiğimiz hafta Park ve Bahçeler Müdürlüğü imzasıyla, “Seyhan İlçe Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalarda Orman Bölge Müdürlüğü’nün 26.04.2016 tarih ve 4149983-255.99-E.913379-45 Sayılı yazısında Sanatçılar Parkı içerisinde bulunan 2 adet demir ağacı ve 1 adet servi ağacının ömürlerini tamamladıklarından ve tehlike arz ettiklerinden dolayı kesilmelerinde sakınca bulunmamaktadır” yazılı metinler yazılmıştı.

Çevre ve Tüketici Koruma Derneği ise ağaçların kesilmemesi için imza kampanyası düzenlemişti.

Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, bu süreçte CHP’li Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın derneklerini ziyaret etmek istediklerini ancak kendilerinin "Biz gelelim Sayın Başkan" diyerek Karalar’ı ziyaret ettiklerini bildirdi. Görüşme sırasında Başkan Karalar’ın, "Kesin olarak yol geçirmeyeceğim" demediğini ancak ÇETKO ile keşif yapıp, imar planlarını inceledikten sonra karar vereceğini söylediğini belirten Dr. Bölükbaşı, bu nedenle kampanyaya devam ettiklerini açıkladı.

Çevreci aktivistler, görüşmelerin bir sonuç vermemesi nedeniyle aileleri ve bisikletleriyle bugün Sanatçılar Parkı’nda toplandı. Grup adına basın açıklaması yapan ÇETKO Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, çıkmaz sokağın ağaçların kesilerek açılmasıyla trafiğin rahatlayamayacağını vurgulayarak, parkın bir kısmının betonlaştırılarak zaten otopark haline getirildiğini, çıkmaz sokağın açılmasıyla parkın daha da küçüleceğini öne sürdü. Bu adımdan sonra sırada ikinci çıkmaz sokağın açılması girişimi bulunduğunu ileri süren Dr. Bölükbaşı, "Böylece geriye Sanatçılar Parkı kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün mevzuat olarak "bu ağaçları kesebilirsin" ya da "kesemezsin" deme yetkisi bulunmadığını savunan ÇETKO Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, "Çünkü burası orman sahası değildir. Orman Bölge Müdürlüğü sadece kesilen ağaç gövdelerinin nakli sırasında nereden geldiğini belirlemek için ağaç kesmek isteyenin başvurusu üzerine ağaç gövdelerini işaretlemektedir. ’Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin alınmış’ denerek, ’ağaçlar yaşlı’ denerek asıl amaç olan yol açılması amacı gizlenmektedir. Çünkü yol geçirilmesi için en büyük engel olarak ağaçlar görülmektedir. Çürümüş, yıkılma tehlikesi olan ağaçlar ancak yerine eşdeğer ağaç fidanı dikilmesi garantisi ile kesilebilir. Buradaki sorumluluk Seyhan Belediyesi’ne aittir. Bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz. Adana’nın şehir içi trafik sorunu tüm Adana’yı kapsayan raylı sistem ve buna entegre bisiklet yolları ile çözülebilir" şeklinde konuştu.

"YAZ GÜNLERİNDE AĞAÇSIZ PARKLARDA BULUNAMAZSINIZ"

Kentteki yeşil alan olarak sınıflandırılan park yatırımlarının da bu vasfa sahip olmadığını vurgulayan Dr. Sadun Bölükbaşı, şöyle konuştu:

"Park; doğal yaşamı korumak için veya insanların gezmesi, eğlenmesi veya dinlenmesi amacıyla kullanılmak üzere ayrılmış arazi parçası. Şehir parkları; kent içinde, halkın gezip dolaşması, hoşça vakit geçirmesi için ağaçlandırılıp, çiçeklendirilerek özel olarak düzenlenen yeşil alanlardır. Çocuk parkı, çocuk bahçesi, oyun parkı, oyun bahçesi veya oyun alanı; çocukların oynaması için tasarlanmış bir parktır. Genellikle açık alanda bulunmakla birlikte kapalı alanda da bulunabilir. Park tanımlarından da anlaşılacağı üzere parklar için vazgeçilmez unsur ağaçlardır. Ancak ülkemizde ağaçsız, sadece çimlendirilmiş ve çiçeklerle süslenmiş alanlar park, hatta yeşil alan olarak lanse edilmektedir. Bu alanlar görsel olarak güzel görünse de işlevsel olarak gerçek park ve yeşil alan olmaktan uzaktırlar. Aşırı su tüketen ve bakım isteyen bu alanların işletim maliyetleri yüksektir. Bizce şehir parkları gerçek birer yeşil alan olmalıdır. Uzun ömürlü, geniş gölgeli çam, çınar gibi yerel ağaçların bol miktarda olduğu alanlar olmalıdır. Çocuk parkları bu ağaçların altında olmalı, hatta salıncaklar bu ağaçlara asılmalı ki çocuklar ile ağaçlar arasındaki gönül bağı kurulabilsin. Böyle yeşil alanlarda büyüyen çocuklar gölgesinde serinlediği, oynadığı, dalında sallandığı ağaçların kıymetini daha iyi bilirler. Adana özelinde ise ağaçlardan oluşan gerçek yeşil alan parklara ihtiyaç çok daha fazladır. Sıcak yaz günlerinde ağaçsız parklarda gün içinde bulunamazsınız çünkü serinlemek için çimin veya çiçeklerin gölgesine sığınamazsınız. Sabah erken saatte veya gün içinde evinizde klima ile serinleyip güneş battıktan sonra çıkabilirsiniz ağaçsız parklara. Bu da gereksiz elektrik sarfiyatının yanında klimalar çalışması ile şehrin daha da ısınmasına neden olarak kısır bir döngüye sebep olur. Kocaman bir çınar ağacının gölgesinde serinleyip kitap okuyup dinlenmenin veya çocuğunuzla oynamanın vereceği pozitif enerjiyi size sağlayan, gerçek yeşil alan hissi veren bir şehir parkının keyfini, evinizde, dört duvar arasında mekanik iyon şelaleli klimanız ile alamazsınız. Ağaçlardan oluşan gerçek yeşil alanlar şehrin oksijen kaynağıdırlar, gürültüyü ve aşırı ısıyı emerler. Adana’da yaz güneşini emecek şehir içi ağaçlık alan kalmamıştır. Her yer betonla kaplandığı için güneş ile gelen ısı toprağa ulaşamadığından şehir her geçen gün daha da ısınmaktadır. Bu nedenlerle ağaçlara şehir dışında olduğundan daha da çok şehir içinde ihtiyacımız vardır. Gerçek yeşil alanlarda ağaçların gölgesinde spor yapabilirsiniz. Bu alanlar hem az su kullanır hem de az bakım isterler yani işletim maliyetleri düşüktür. Şehir içinde yaşayan bütün canlılara ev sahipliği yapan ekosistemlerdir. Sanatçılar Parkı sadece yakınında yaşayanlara değil tüm Adanalılara aittir. Parkın yol geçirilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz."

Ağaçların kesilmemesi için Sanatçılar Parkı’nda yapılan basın açıklamasına Adana Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü’nden İzzet Altınsoy, Adana Bisiklet Doğa Spor Kulübü’nden Tekin Güleken, Dağ Bisiklet Spor Kulübü’nden İbrahim Üzelbakır ve çok sayıda çevre aktivisti katıldı.

Kaynak: İHA