Erzurum Sivil Toplum Platformu'ndan Almanya'ya Sert Tepki

1915 olaylarını ’soykırım’ olarak tanıyan Alman Federal Meclisi’ne tepkiler yağmaya devam ediyor. Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) yönetimi, bugün Yanıkdere Şehitli’nde bir araya gelerek Alman Federal Meclisi’ne sert tepki gösterdi. ESTP adına basın açıklamasını yapan Başkan A. Mustafa Güvenli, "Tarihi gerçekleri de asla değiştiremeyecektir. Biz büyüdükçe onlar küçülecek, biz yürüdükçe onlar çıldırmaya devam edeceklerdir" dedi.

Erzurum Sivil Toplum Platformu'ndan Almanya'ya Sert Tepki
Erzurum Sivil Toplum Platformu’nun (ESTP) gündeminde 1915 olaylarını ’soykırım’ olarak tanıyan Almanya Federal Meclisi vardı. Almanya’ya tepki göstermek amacıyla Şehitler Mahallesi’ndeki Yanıkdere Şehitliği’ne çıkarma yapan ESTP yönetimi, burada basın açıklaması yaptı, şehitler için dualar etti.

ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, burada yaptığı basın açıklamasında; hiçbir bilimsel dayanak olmadan 1915 olaylarını soykırım olarak kabul eden Almanya Federal Meclisi’nin bu kararının en hafif deyimle ’alçaklık’ olduğunu kaydetti.

"EN HAFİF DEYİMLE ALÇAKLIKTIR"

Başkan Güvenli, açıklamasında şunları kaydetti: "Biz, Erzurum Sivil Toplum Platformu olarak Rus işgali döneminde, belgelerle müdellel Ermeni zulmünü fiilen yaşamış kadim şehir Erzurum’dan sesleniyoruz. Tam burada, binlerce Erzurumlunun bir gecede katledildiği bu noktadan Yanıkdere’den soykırım var yalanını devlet belgesi haline getiren aklı ve devlet anlayışını kınıyoruz.

Ve diyoruz ki: Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan Alman Federal Meclisi’nin Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesini en hafif deyimle ‘alçaklık’tır. Hatırlatmak istiyoruz ki; Almanya, modern tarihin en büyük soykırımının ’Holokost’un failidir ve bunu kendileri de kabul etmiştir.

Kendi tarihinde tarihin en büyük utancını taşıyan Almanya sadece Yahudileri değil, Sintileri, Romanları, Yenişleri, çingeneleri, Nazi aleyhtarlarını, özürlüleri, savaş tutsaklarını, Lehleri ve Slavları da katlettiğini kime, nasıl unutturacak?"

"BİZ BÜYÜYECEĞİZ, ONLAR ÇILDIRMAYA DEVAM EDECEK"

Türkiye aleyhinde alınan bu tarz kararlarla ülkenin büyümesinin ve ilerlemesinin durdurulacağının sanıldığını dile getiren Başkan Güvenli, "Küresel algı operasyonlarını tezgâhlayanların ne ilk ne de son tezgâhı değil bu. Tarihi gerçekleri de asla değiştiremeyecektir. Biz büyüdükçe onlar küçülecek, biz yürüdükçe onlar çıldırmaya devam edeceklerdir. Bugün böyle bir tasarının Alman Parlamentosu tarafından kabul edilmiş olması, hiçbir hukuki temeli bulunmayan ve tarihî gerçeklere aykırı siyasi bir sorumsuzluk örneğidir. Kör devlet aklı ile ‘ölüm’ üzerinden beslenen batının hamisi Almanya’ya; dünyayı gören büyük Türkiye gereken cevabı verecektir." diye konuştu.

GÜVENLİ: İÇ VE DIŞ HAİNLER HEP OLMUŞTUR

ESTP Başkanı Güvenli, açıklamasında söz konusu oylamaya katılan ve Türk asıllı oldukları söylenen Alman Federal Meclisi üyelerine de sert tepki gösterdi. Başkan Güvenli, "Almanya meclisinde bulunan ve "Türk asıllı oldukları söylenen" 11 mankurt milletvekilinin başını çektiği bu oylama, aynı zamanda Türkiye’nin tarihin her döneminde dahili ve harici hainlerle karşı karşıya olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Dolayısıyla biz bu mankurtlara da, taşıdıkları hain emellere de hiç yabancı değiliz. Çünkü harici ve dâhili hainler bizde hep varolmuştur. Bu oluş 1828’li yıllarda başlamıştır. Ve son 2 yüzyılda 3 defa Ermeni ihanetlerini Ruslarla el ele bize en acı şekilde yaşatmıştır. Ermenilerin katliamına uğramış bu şehrin evlatları olarak şehitlerimizi rahmetle anıyor, zalimi mazlum olarak göstermeye çalışan ilgili kararı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan basın açıklamasının ardından Erzurum Ulu Camii İmam Hatibi Metin Katkat da, 1915 -1918 yılları arasında Ermeni mezalimine uğrayarak hayatlarını kaybeden binlerce masum Erzurumlu başta olmak üzere tüm şehitler için dualar etti.
Kaynak: İHA